2019. február 1-től új postai díjszabás lépett érvénybe, ami eléggé átrendezi, hogy hova és mivel érdemes szállítani külföldre. Már eddig is nagyon sok esetben az expressz futárszolgálattal szállítás volt olcsóbb még külföldre is, ez a mostani változással még inkább így van.

Közlemény: a cikk nem frissült, azóta a Magyar Posta árai tovább emelkedtek

Nézzük a változásokat: szokás szerint emelkedtek a díjak (pdf), de emellett a posta kivezette az 50-500 gramm közötti ársávokat, ezzel egyidőben az árakat részben csökkentette, részben emelte.

Az átszervezés egyik vesztesei a 50-100 gramm közötti küldemények, ahol több, mint 50%-os a drágulás azzal, hogy a nagyobb ársávba került ez a kategória. A másik vesztes pedig az 500-1000 gramm közötti sáv, ahol a drágulás kb. 25% körül mozog. Jobban járnak viszont a 250-500 grammos küldemények, illetve a másfél és két kilós küldemények küldői.

Emellett emelkedett az ajánlott levélként regisztrálás díja is, ez a tavalyi 1090 forintról 1230 forintra emelkedett küldeményenként.

Ezek a változások részben jók, részben rosszak, van aki jól járt, van aki rosszul, a probléma inkább a díjak általános emelkedése, ugyanis ha ezeket a díjakat összehasonlítjuk a lehetséges futárszolgálattal küldés áraihoz, akkor azt látjuk, hogy egyre nagyobb arányban éri meg a nagy futártársaságokat vagy az alternatív postai szolgáltatókat választani a lassú postával szemben.

Nézzük meg például, hogy kb. hogy alakulhatnak a futár árak (nem pontos árak, de a nagyságrendet jól jelzik):

Az árváltoztatásokkal eljutott a posta oda, hogy lassan már az 50-500 gramm közötti sávban is egyezni fog az Európán kívüli expressz küldemény szállítási díja a lassú postai szállítással. A fél kiló feletti csomagok esetében már eddig is kedvezőbb volt futárral szállítani, mint postai levélben, és ez még inkább így van a fél és egy kiló közötti csomagokkal ha az USÁ-ba, Kanadába vagy Svájcba mennek.

Az alternatív postai szolgáltatók térnyerése is jelzi a Magyar Postának a drágulását. Ezek a szolgáltatók (például Spring GDS, vagy a csomagkuldo.hu, bár ez utóbbi csak a környező országokba szállít), akik a postai és a futár szállítást kombinálják: itthon összegyűjtik a csomagokat, azokat futár viszi a külföldre, ahol az ottani postán kerülnek feladásra a levelek. Ha az ottani díjak jóval kedvezőbbek, akkor már megérte az egész. Ez egyetlen nap csúszást eredményez, mert ennyi az ideje annak, hogy itthon begyűjtsék a csomagokat, majd azokat elvigyék a másik országba. Elsőre meglepőnek tűnik, de eddig minden ársávban olcsóbb volt ezt igénybe venni, mint a Magyar Posta szolgáltatását. Most a MP átváltozásai miatt lehet, hogy egyes súlysávokban ez már nem lesz így (egyelőre nem néztem meg). Persze a külföldi postai díjak is módosulnak majd év közben, ezek azonban eddig kevésbé voltak drasztikusak.

Általánosságban elmondható, hogy a Magyar Postával szállítani most már egyre kevesebb esetben éri meg, leginkább csak regisztrálás/ajánlás nélkül éri meg. Persze nem csak és kizárólag jó oldala van a futárral szállításnak sem, érdemes erről elolvasni ezt a cikket.

Kapcsolódó cikkek:
Szállítás a Postával
Szállítás alternatív postai szolgáltatókkal
Szállítás futárszolgálattal pro és kontra
Hogyan határozd meg a nemzetközi szállítási áraidat

 

Van több Facebook csoportom, ahova segítségért tudsz fordulni vagy csak tanulni a többiek tapasztalataiból. Egy általános csoport külföldi értékesítéssel kapcsolatban, ahol mindenről kérdezhetsz, amit itt az oldalon olvasol.
Ha Etsy bolt nyitásán gondolkodsz vagy van már Etsy boltod, akkor lépj be az Etsy boltokat segítő csoportomba a Facebookon.
Az Amazon Handmade boltokat segítő csoportot pedig itt találod.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető. Nem sok levelet küldök, tényleg csak a legfontosabbakról.

Összesen
55
Megosztás