Etsy boltot bárki nyithat mindössze pár egyszerű lépésben. Mi szükséges ehhez, és mi nem, mennyibe kerül és mit kell tudni róla? Lássuk! Etsy segítség a kezdéshez.

Mi szükséges, ahhoz hogy Etsy boltot nyissunk?

  • Valamilyen termék, ami megfelel az Etsy kritériumainak és besorolható a fő kategóriák egyikébe (lásd az Etsy bemutatása bejegyzést)
  • Saját fénykép és leírás a termék(ek)ről
  • Bankszámla és ahhoz kapcsolódó bankkártya (leginkább Mastercard vagy Visa, de néhány banknak a Maestro kártyáját is elfogadja az Etsy)

Mi NEM szükséges, ahhoz hogy Etsy boltot nyissunk?

  • Nem szükséges korábbi értékesítési tapasztalat.
  • Nem szükséges vállalkozás (a boltnyitáshoz önmagában), hiszem ráérünk arra akkor, ha már “eladtuk” az első terméket vagy ha már látszik, hogy van érdeklődés a termékeink iránt.
  • Angol nyelvtudás (ez természetesen ebben a formában nem igaz, de a bolt létrehozásában segíthet egy angolul beszélő ismerős vagy rokon, utána a rendszer automata és viszonylag keveset kell a vevőkkel levelezni, ha nem testre szabott terméket árulunk)
  • Nincs semmilyen díja az Etsy bolt nyitásnak, de a termékek listázása (feltöltése) darabonként 20 centbe kerül (kb 50 Ft), de van rá mód, hogy induláskor ezt megspórold.

Az Etsy lehetővé teszi, hogy egy már az Etsy-n áruló eladó meghívjon mást is, és ha az illető a meghívás alapján regisztrál, akkor mindketten (a meghívó és a meghívott is) 40 termék ingyenes listázását kapják ajándékba (vagyis 8 US dollár értékeben kap mindkét fél kedvezményt). Amennyiben van Etsy-n áruló barátod, kérj tőle ajánlót, vagy használd az enyémet a regisztrációhoz:

Regisztrálj itt, és 40 terméket ingyen tölthetsz fel az Etsy-re

Ha már regisztráltál, akkor sajnos nincs lehetőséged utólag ezt a kedvezményt megkapni. Ha még nem kezdtél hozzá a termékek feltöltéséhez (és nem választottál boltnevet), akkor esetleg érdemes lehet megfontolni, hogy újra regisztrálj, mert ez a 40 termék ingyenes listázása jól jöhet a kezdetekkor. Nem gond, ha először csak pár terméket töltesz fel, ez a kedvezmény megmarad későbbre is.

Regisztráció után érdemes egyből a profilunkat kitölteni, ide bemutatkozás és fénykép is kerüljön. Fontos, hogy ha több Etsy boltot is nyitunk (akár későbbiekben), akkor a bemutatkozáskor mindet meg kell említeni annak a linkjével együtt (amúgy törölhetik a boltjaidat!). A profil kitöltéséhez itt találsz még segítséget.

Etsy bolt nyitása 4 egyszerű lépésben

Kattints az Etsy oldalán a jobb felső sarokban a Sell on Etsy linkre (de jobb ha a meghívó linkre kattintasz, mert itt nem kapod meg az ingyenes termékfeltöltéseket).

A regisztrációhoz szükséged lesz egy hitelesítő eszközre, mivel Magyarországról nem működik a kétlépcsős azonosítás. Erre használhatod a Google authenticatort. Keress rá mobilon és töltsd le az appot.

1. Alapadatok megadása

Válaszd ki a boltod nyelvét

Mivel az Etsy-n a legtöbb vásárló angol anyanyelvű, így érdemes ezt választani. Ha kifejezetten spanyol, német, orosz stb nyelvterületet célzol meg, akkor esetleg meg lehet fontolni, hogy azt a nyelvet válaszd, de minden más esetben az angolt javaslom. Az Etsy automatikusan lefordítja (gépi fordítással) a boltokat és a termékek leírását a kiemelt nyelvekre, így simán lesznek olyan spanyol vagy francia vásárlóid az angol nyelvű oldaladon, akik nem is beszélnek angolul. Vagyis tényleg érdemes a boltot angol nyelvre állítani akkor is, ha te csak más nyelven beszélsz. A boltod nyelvét később meg tudod változtatni.

Állítsd be a bolt pénznemét

A kiválasztott pénznemben fognak a termékeid alapból látszódni. Ma már elsősorban az eurót javaslom, bár 2 éve még az USA dollárt mondtam volna. Már minden Etsy vásárló átállíthatja a pénznemet a neki tetsző 23 pénznem bármelyikére az oldalon, és abban látja az Etsyn lévő összes termék árát, így a bolt pénzneme elsősorban az pénzügyi elszámolás miatt fontos.

Az Etsy a bevételeket Magyarországra minden esetben euróban utalja át, és ha a bolt pénzneme nem euróra van állítva (hanem pl USD-re), akkor 2,5%-os átváltási díjat számol fel és ennyivel csökken a nyereségünk.

Megjegyzés: eurót minden magyarországi bankszámlán lehet fogadni, de sok banknál nagyon magas az átváltási összeg (forintra váltják, amikor beérkezik az összeg), így lehet érdemes ezért bankszámlát váltani. Érdeklődj a bankodnál hogy a bankszámládra milyen feltételekkel érkezik euró)

2. Találd ki az Etsy boltod nevét

A boltod neve lehet fantázianév, a te neved, vagy valami, ami arra utal, hogy mit árulsz. Minden boltnak egyedi neve van, így elképzelhető, hogy a kívánt név már foglalt, ez esetben próbálj valami plusz kifejezést hozzácsapni a tervezett névhez (pl: shop, workshop, collection stb). Érdemes eleve angol kifejezésekben gondolkodni, ezzel is segítve a vásárlókat. Ez a név jelenik majd meg az Etsy shop tetején, illetve ez szerepel majd a boltod URLjében/címében is, így érdemes előre gondolkodni, hogy fog kinézni ha például a névjegykártyádon is fel kell tüntetni.  Nyugodtan gondolj ki érdekes, kreatív vagy egyedi nevet a boltodnak, ami figyelemfelkeltő vagy csak könnyebb megjegyezni. A boltod webcíme így fog kinézni: boltnév.etsy.com vagy https://etsy.com/shop/boltnév

Az a boltnév, amit egyszer már használt valaki, nem szabadul fel akkor sem ha az eredeti tulajdonosa törli a boltot, vagy megváltoztatta annak a nevét, így önmagában az, hogy nem találsz adott névvel Etsy shopot, nem jelenti, hogy azt a nevet regisztrálni tudod, így ne ez alapján nézegesd a neveket.

Érdemes megjegyezni, hogy egyszer (de csak egyszer!) lehetőséged van rá később is, hogy a boltod nevét megváltoztasd, így nem nagy gond, ha csak később találod meg az ideális nevet.

2. Töltsd fel az első terméket

A terméked lehet hagyományos termék vagy digitálisan letölthető termék (pl: szabásminta, kötésminta, fűzésminta, kinyomtatható dolgok stb.) egyaránt.

Itt megtalálod, hogy milyen termékek nem árusíthatók az Etsy-n.

Add meg a termék nevét, kategóriáját és leírását, és választható variációit (ha van). Tölts fel fotó(ka)t és találj ki egy árat neki. Add meg, hogy hova és mennyiért szállítod a terméket. Beállíthatsz neki tageket is, hogy könnyebben megtalálják a vásárlók.
Tippeket a termék feltöltéséhez itt írok.

Töltsd fel a további termékeidet is.

3. Állítsd be, hogy milyen fizetési módokat fogadsz el az Etsy boltodban

Ez ma már csak az Etsy Payments lehet.

Több infót az Etsy Payments-ről itt találsz.

4. Etsy bolt megnyitása

Ezután már csak arra van szükség, hogy megadd a számlázási adataidat, és ha eddig nem tetted meg, akkor megadd a bankkártya adataidat, amivel a listázási díjakat és az Etsy jutalékait fizeted és már meg is nyithatod a boltod.

Ha már nyitva van az Etsy shop, akkor elkezdheted testre szabni azt: állítsd be a szabályzataidat, tölts fel ikont és fejlécképet a boltnak, írj valamit a bolt leírásába.

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged a bolt megnyitásához, akkor nézd meg az Etsy bolt nyitása és kezelése online tanfolyamot, ahol lépésről-lépésre megmutatom a folyamatot, bemutatom, hogy milyen fotókat tölts fel, és hogyan állítsd be a boltodat.

Hogyan tovább? Olvasd el milyen teendőid vannak miután megnyitottad az Etsy boltod!

Segítség kellene a regisztrációhoz vagy a bolt beállításainál?

Összeállítottam egy letölthető dokumentumot (PDF), amiben a regisztrációtól kezdve az összes adminisztrációs oldalig mindennek megtalálható a magyar nyelvű fordítása és a főbb funkcióinak a magyarázata.

45 képernyőmentés, fordítással és magyarázatokkal, lépésről-lépésre

Segít a regisztrációban, a bolt beállításában és a bolt adminisztrálásában

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető. Nem sok levelet küldök, tényleg csak a legfontosabbakról.

Van több Facebook csoportom, ahova segítségért tudsz fordulni vagy csak tanulni a többiek tapasztalataiból. Egy általános csoport külföldi értékesítéssel kapcsolatban, ahol mindenről kérdezhetsz, amit itt az oldalon olvasol.
Ha Etsy bolt nyitásán gondolkodsz vagy van már Etsy boltod, akkor lépj be az Etsy boltokat segítő csoportomba a Facebookon.
Az Amazon Handmade boltokat segítő csoportot pedig itt találod.

Összesen
11
Megosztás