Mi Az Etsy? Az Etsy bemutatása

Az Etsy jelenleg a világ legnagyobb online kézműves piactere. Olyasmi mint az Ebay, csak kizárólag kézműves termékeknek.

Vagyis nem egészen csak kézműves termékeknek, lásd következő bekezdés. Mondhatok magyar példát is, a magyar Meskának vélhetően az Etsy volt a mintája, csak az Etsy a hazai oldalnál sokszor nagyobb, legnagyobb százalékban amerikai vásárlói vannak, és nagyságrendekkel profibb az egész, lévén, hogy most már egy az amerikai tőzsdén lévő cégről beszélünk.

Az Etsy-n háromféle termékcsoport kapható:

  • Kézzel készített kézműves termékek, képzőművész és iparművész termékek, vagy design termékek
  • Alapanyagok és eszközök a fenti termékek elkészítéséhez
  • Antik vagy vintage termékek (legalább 20 éves)

Fő kategóriák az Etsy-n:

– Ruházat és kiegészítők
– Ékszer
– Alapanyagok és eszközök
– Esküvő
– Kikapcsolódás
– Otthon és dekoráció
– Gyerek és csecsemő
– Antik és vintage

Miért különleges az Etsy?

Az Etsy két dolog miatt érdekes:

Viszonylag olcsón lehet árulni rajta, 20 cent (0,2 USD) vagyis kb. 50 forint a termék feltöltés díja, és utána nettó 10-11% az összes jutalék (plusz áfa). Bővebben az Etsy díjakról és jutalékokról itt írok.
Illetve mert egy óriási online piactérről van szó, ugyanis jelenleg (2021. március) 83 országból 4,7 millió eladó árulja 90 millió (!) termékét a weboldalon, és a friss statisztikák szerint 90,7 millió aktív vásárlója van (és két éve ez még csak 41 millió volt!).

Vevőként az Etsy a különleges termékek végtelen tárháza, eladóként pedig egy óriási piactér, ahol ott vannak a teli pénztárcával rendelkező vevők, akik alig várják, hogy valami egyedi terméket vegyenek maguknak.

Az Etsy ráadásul eszméletlenül könnyűvé teszi a termékek eladását és vásárlását is. Az oldal már 9 nyelven is elérhető (angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz, holland és kínai), így olyanok is tudnak eladni vagy vásárolni, akik amúgy nem beszélnek angolul.
Míg korábban csak regisztrált vásárlók vásárolhattak, a cég idén megnyitotta a “vendég vásárlás” lehetőségét is (regisztráció nélkül is lehet vásárolni), elsősorban az impulzus vásárlókat megcélozva, akik sokszor nem veszik a fáradtságot, hogy regisztráljanak a vásárláshoz.

Az Etsy amiatt is kifejezetten érdekes, mivel a legtöbb vásárló az USÁból van, így az itthon készült termékeket magasabb áron lehet értékesíteni. Nem probléma többé, hogy “itthon nem akarják/tudják megfizetni az emberek a kézzel készült kézműves/design termékeket

Kinek éri meg az Etsyn árulni?

Minden kézművesnek és designernek, aki szeretne egy nagyobb piactéren is megjelenni vagy tesztelni a termékét.

Ne tévesszen meg senki a “kézműves piac” kifejezés, az Etsy-n nem csak hobbiból művészkedő árusok vannak, hanem vannak olyan vállalkozások is, ahol éves szinten millió dolláros forgalmat érnek el a termékeik értékesítésével és 5-15 alkalmazottal dolgoznak. Például ez az Etsy Shop, vagy ez a bolt, meg ez a bolt is, és ez is, stb.
Ezek az “óriások” mellett egyébként tökéletesen elvan a picike bolt is, amin valaki csak a szabadidejében készített termékeket árulja, és ugyanannyi eséllyel adhatja el azokat, mint a nagyok.

Az Etsy olyan márka lett mára, ami komolyabb design cégeknek sem feltétlenül ciki, és nagyon sok cég indult onnan. Sok kreatív vállalkozásnak van a saját webáruháza mellett Etsy boltja is, mivel különösebb marketing nélkül tud azon keresztül új vásárlókat elérni.

Megéri még az Etsyn árulni?

Sokan hangoztatják, hogy az Etsy már nem a régi és ma már nem éri meg új eladóként beszállni, hiszen a régi eladók is menekülnek a platformról. Ezek a vélemények azonban ebben a formában nem igazak. Valóban kicsit nehezebb ma már a platformon érvényesülni, és profibb megjelenésre van szükség, mint régen, de mivel sokkal több a vevő is (kb a duplája), így arányaiban nem nehezebb ma sem termékeket eladni, mint régen.
Sok régi eladó azért hagyja el az Etsyt, mivel az Etsy szemlélete változott meg, és ma már a bérgyártott termékek értékesítését is lehetővé teszi, ami komoly konkurenciát jelent egyes eladóknak és lentebb szorítja a kézműves termékek árait.

Lehet-e angoltudás nélkül az Etsyn érvényesülni?

Nagyon gyakran kérdezik ezt tőlem hazai kézművesek, akiknek csodálatosan szép termékei vannak, de eddig nem volt lehetőségük a külföldi értékesítésre, mivel nem beszélnek angolul se németül. Az Etsy rendszere teljesen automatizált, szinte egyáltalán nem kell vevőkkel kapcsolatban lenni, így ha valaki lefordíttatja a termékei leírását és jellemzőit angolra, majd feltölti azokat az Etsyre, akkor később már nem nagyon szükséges angolul tudnia. Persze a vevőszerzés némileg más lesz, mint egy angolul is tudó eladónak, de nem csökkennek az esélyei feltétlenül a megrendelésekre. Olvasd el ezt feltétlenül ezzel kapcsolatban.

Az Etsy szerintem továbbra is egy fantasztikus platform és még mindig ideális külföldi elindulási lehetőség minden kézművesnek vagy designernek.
Meggyőző? Akkor lássuk, hogyan lehet Etsy boltot nyitni pár egyszerű lépésben.

Gyakori kérdések az Etsy-ről:
Kell vállalkozás az Etsy-n értékesítéshez?
Megéri még az Etsy-n árulni?
Nyiss Etsy boltot angoltudás nélkül

Kapcsolódó cikkek:
Online piacterek kézműveseknek, designereknek és művészeknek
Mi az Amazon Handmade, kinek éri meg rajta értékesíteni, és mit érdemes ott eladni?

Van több Facebook csoportom, ahova segítségért tudsz fordulni vagy csak tanulni a többiek tapasztalataiból. Egy általános csoport külföldi értékesítéssel kapcsolatban, ahol mindenről kérdezhetsz, amit itt az oldalon olvasol.
Ha Etsy bolt nyitásán gondolkodsz vagy van már Etsy boltod, akkor lépj be az Etsy boltokat segítő csoportomba a Facebookon.
Az Amazon Handmade boltokat segítő csoportot pedig itt találod.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető. Nem sok levelet küldök, tényleg csak a legfontosabbakról.

Segítség kellene a regisztrációhoz vagy a bolt beállításainál?

Nézd meg az Etsy bolt nyitása és kezelése online tanfolyamot, ami végigvisz a teljes regisztráción, megmutatja a beállításokat, és hogy tudod a boltodat kezelni. Minden infoirmáció egy helyen, ami szükséges ahhoz, hogy elindulj az Etsyn.

Összesen
114
Megosztás