Elkezdenél külföldre szállítani, de nem tudod, hogy határozd meg a külföldi szállítási áraidat? Vagy már szállítasz, de nem tudod, hogy postával szállíts vagy futárral? Milyen országok lehetnek problémásak, mire érdemes még figyelni?

Közlemény: a cikk nem lett frissítve a legfrissebb postai árakkal.

Egyre gyakrabban futok bele beszélgetésekbe, ahol az derül ki, hogy a külföldi értékesítésnek a legnagyobb mumusa, hogy nem tudják az eladók, hogyan határozzák meg a nemzetközi szállítási áraikat, hogyan találják ki, hogy melyik országba mennyibe kerül a postázás, illetve, hogy mire kell figyelni. Örök kérdés, hogy posta vagy futár. Azt látom, hogy attól félnek, valamit elrontanak és rosszul jönnek ki a dologból. Egy viszonylag hosszú cikk következik az alapoktól a részletekig.

Nézzük, hogy lehet egy nemzetközi szállítási árlistát összerakni, illetve mire érdemes figyelni egyes országoknál.

A termékek súlya

A külföldi szállításnál a legfontosabb dolog, hogy grammra pontosan tudjuk a küldeni kívánt termék súlyát, illetve méretét.

A feladásra kész csomag többnyire nehezebb, mint maga a termék, vagyis legelőször is csomagoljuk be a küldeni kívánt árut, mivel a becsomagolt termék mérete és súlya az alapja a szállítási áraknak. Amennyiben több termék van, és különböző méretűek és súlyúak, akkor nyissunk egy dokumentumot, és írjuk fel az összes termék csomagolt súlyát és méretét (magasság, szélesség, hossz). Amennyiben pici a tárgy és biztos, hogy belefér egy borítékba, akkor elég azt beírni a táblázatba.
(A megfelelő csomagolásról is érdemes lenne írni egy külön posztot, egyszer majd sort kerítek erre is)

Postai szállítás

Fogjuk a dokumentumot, amibe beírtuk a súlyt és méretet, és csináljunk minden termék mellé néhány rubrikát, ezekbe írjuk be, hogy azt a súlyt a posta mennyiért szállítja Európába és Európán kívülre. Ezt megtaláljuk a postai díjtáblazat második oldalán. Választhatunk sima vagy elsőbbségi küldést, általában az elsőbbségit érdemes, mert nem nagy a különbség az árakban. Nézzük meg, hogy mennyi lenne a termék szállítási díja ajánlva küldve (itt lent sárgával jelöltem) és ajánlás nélkül (naranccsal jelöltem). Az ajánlás díja 2019-ban levelenként 1230 Ft a Magyar Postánál, ez adódik hozzá az alap szállítási díjhoz.

Mivel az ajánlva küldés díja nagyon magas, így olcsó termékeknél (1000-5000 Ft) hosszú távon nem igazán éri meg ajánlva feladni a termékeket elég sok országba (vannak persze kivételek, a postai szállításról szóló cikkemben írok róluk). Persze így a csomag eltűnhet, de ilyen terméknél nem nagyon akarnak a vevők a szállításért sokat fizetni, így jobban megéri az olcsóbb szállítás azzal együtt is, hogy néha újra kell küldeni a terméket, vagy visszafizetni a vevőnek a termék díját. Persze az első pár eladásnál érdemes mégis ajánlva feladni ezeket a termékeket is, hogy biztosan odaérjen, lássuk, hogy mennyi idő, amíg adott országba megérkezik a csomag stb.

Ha kitöltöttük a táblázatot, akkor igazából meg is vagyunk az árlistánk egyik felével, mivel a postai szállítás nem tesz árkülönbséget országonként (csak két régió van: Európa és Európán kívül), így gyakorlatilag tudjuk, mennyibe fog kerülni egy tetszőleges országba postával elküldeni a termékünket. Ez azt is jelenti, hogy mindenhova tudunk postával terméket küldeni, ahova a posta szállít.
A postai szállítás ára lesz az alap, amihez az expressz szállítás árait hasonlítani fogjuk.

Postai szállításban az a jó, hogy nem nagyon van buktatója, és nem fordulhat elő, hogy utólag plusz költségeket terhelnek ránk a szállítás kapcsán. Néha eltűnnek csomagok, de alapvetően ha ajánlva küldjük a leveleket, akkor jó esély van rá, hogy a címzett megkapja azokat.

A postai szállításról ezt a cikkemet érdemes elolvasni pluszban, illetve itt olvashatsz az alternatív postai szolgáltatókról.

Futárszolgálat

Olcsó vagy drága termékeket kínálunk? Belefér a termék árába plusz 10-20 dollár költség? Mikor veszik az emberek ezt a terméket? Gyorsan van rá szükségük vagy 2-3 hetes szállítási idő is belefér?
Ha olyan termékeink vannak, amiket szívesen vásárolnak az emberek ajándékba vagy alkalmakra (pl. szülinap, házassági évkorduló, Halloween, Karácsony, anyák napja, apák napja stb), akkor mindenképpen érdemes az expressz szállítást felvenni a kínált szolgáltatások közé, mivel ilyenkor sokan csak az utolsó napokban kapnak észbe, és ha úgy érzik megtalálták a megfelelő ajándékot, akkor szívesen fizetnek egészen sokat is a gyorsabb szállításért cserébe.

A futárszolgálattal szállításnak két nagy előnye van:
– Nagyon gyorsan megkapja a vevő a terméket. Ez Európában 1-2 munkanap, “tengerentúli” szállítás 2-4 munkanap.
– Szinte biztos, hogy a vevő megkapja a terméket. Míg a postai szállításnál több az eltűnt csomag, addig a futárcégek nagyon kevés csomagot hagynak el.

Általánosságban elmondható, hogy ha nagyon olcsó az eladni kívánt termék, akkor nem éri meg futárral szállítani (bár lehetnek vevők, akik ezzel együtt is kérik, ha időre kell nekik a termék, és mindenképpen ezt a terméket szeretnék). De ha 25-30 dollár vagy több, akkor mindenképpen jó expressz szállítást is kínálni egyes országokba. Ha nagy vagy nehéz a csomag (pl fából készült kisbútor), akkor valószínű a tengerentúlra futárral szállítás már nem éri meg, de Európába még találunk erre is jó megoldást (például DPD).

Az expressz szállítást érdemes néhány országra korlátozni, mert nagy szórás van a szállítási árakban. Vannak országok, ahol egyes régiókba szállítani olcsó, míg más területei meg nagyon drágák. Ilyen pl Kanada vagy Ausztrália, ezeknél nagyon körültekintőnek kell lenni, ha lehet, akkor államokra bontani az expressz szállításunk díjait.

A célországot segít belőni a platform is, amin áruljuk a termékeket. Pl Etsy-n a legtöbb vevő az USA-ból lesz. Amazonon attól függ, hogy melyik áruházban áruljuk (amazon.com USA, amazon.co.uk UK, amazonon.de Németország stb). Saját webshopnál meg az a kérdés, hogyan szereztük a látogatókat (hirdetés, promóció stb), mert az megadja a vevők országát is nagyrészt.

Ezután kérjünk árajánlatot a nagy futárcégektől, például DPD, Fedex, TNT, UPS. Nem gond, ha nem tudjuk megmondani nekik előre, hogy mennyi csomagról van szó egy évben, azt kell mondani, hogy új vállalkozás, nem tudni még előre. Ha nagyon erősködnek, akkor be lehet mondani az évi 100 csomagot, semmi sem történik, ha végül ebből csak 10 darab lesz egy évben, max következő évben rosszabb árakat kapunk (de többnyire akkor sem).

A kapott árlisták alapján egyből meg lehet állapítani, hogy melyik országokba éri meg expressz szállítást kínálni. A súlyhatár 0,5 kilogrammtól indul, és a kis csomagok többnyire viszonylag kedvezményesek, ha 250-1000 gramm között van a csomagunk, akkor még az is lehet, hogy a futárszolgálat általi expressz szállítás olcsóbb, mint a posta(!).

Hasonlóak a szállítási árak többnyire ezekbe az országokba: USA, Kanada sűrűn lakott részei, Nyugat-Európa, Izrael, Japán, Singapúr, Ausztrália sűrűn lakott részei. Ez persze ezer-ezerötszáz forintos ingadozást jelent, de nem lényegesen több a különbség ezen országok szállítási árai között.
Ezeken a területeken kívül már érdemes körültekintően eljárni, és előre leellenőrizni, hogy milyen árral dolgoznak a cégek, mivel akár négyszeres árkülönbség is lehet egyes területek szállítása között.
Sokszor egy távoli ország fővárosa még egészen jó áron elérhető, de a kisebb települések már horrorisztikis szállítási ár kategóriába esnek.
Érdemes tudni, hogy Oroszországba már egyáltalán nem lehet a nagy futártársaságokkal magánszemélyeknek szállítani, de a postai EMS működik, csak az kétszer-háromszor olyan drága, mint mondjuk a Fedex vagy UPS ajánlata volt (amíg beengednék őket az országba).

Ha biztosan nem akarunk mellélőni, akkor lehet az, hogy csak a fent említett országokba vállalunk expressz házhozszállítást.

Na de akkor térjünk vissza a korábbi táblázatunkhoz, amit most kibővítünk az expressz szállítási árakkal.
Egyesével minden futártól kapott árlista alapján állítsunk össze egy ilyen táblázatot, ezek itt legyenek mondjuk a Fedex szállítási árai. A táblázatba beírt árak nem aktuálisak, csak kitaláltam azokat, ne vegye senki alapul azokat, de a nagyságrendeket jól jelzik. Nem tettem be a táblázatba a DPD árait, akik viszont nagyon kedvező földi szállítást kínálnak  Európán belül nehezebb csomagokra is (akár 5 kg, 5000 Ft), vagyis tőlük is érdemes árlistát kérni, és kibővíteni a táblázatot vele.

Sok dolog lehet szembetűnő egyből a táblázatban:

– fél kiló alatt minden csomag ugyanannyiba kerül.
– elég nagy ugrás van a borítékban szállított és a dobozban szállított termékek szállítási árában. Ez a légi szállítás miatt van, hiszen a repülőn korlátozott a hely, így itt már nem csak a súly, hanem a méret is számít az árban, minél nagyobb egy termék annál drágább (akár ugyanazon súly mellett is).
– Miért Svájcba a a legkevesebb a szállítási költség?! Drágább Németországba szállítani mint az USÁba vagy Kanadába?! Hogy lehet ez? … Nem drágább, csak adózási okok miatt tűnik annak, ugyanis az EU-ba szállításkor rászámolják az árra pluszban az ÁFÁ-t, ami elég sokat dob az árakon. Egy áfakörös cégnek ez nem számít, aki azonban áfakörön kívül van, annak valóban kedvezőbb a szállítása az EU-n kívülre. Svájc és Norvégia meg kakukktojás, Európán belül vannak, olcsóbb a szállítás, de mivel nem EU tagok, nincs rajta ÁFA, így ezek lesznek a legolcsóbb célországok.

Ha most összehasonlítjuk ezeket az árakat a postai árakkal, akkor látszik, hogy sokszor nem is nagy a különbség, sőt…

A 2019-es postai változások miatt a 100-500 grammos ajánlott küldemények ára Európán kívükre száll0tva már nagyon közelít a furárszolgálat árához. Itt vagy nem éri meg már ajánlott levélként feladni a küldeményt, vagy pedig érdemesebb futárral küldeni.
Az 500 gramm feletti küldeményeknél (amik nem dobozban mennek) pedig már jobban megéri futárral szállítani, mint a lassú postával. Ezen belül is van pár nagyon nagy eltérés (ezeket naracssárgával jelöltem), ahol a futár legalább 2000 forinttal olcsóbb, mint a postai szállítás.

Ha megcsináltuk az összes kapott árlistával a fenti táblázatokat, akkor még az is látszódni fog, hogy adott terméket melyik futártársasággal érdemes szállítani, ugyanis lehetséges olyan, hogy a termékek egy részét az egyik futárcéggel küldjük, a másik részét a másik céggel, a többit meg postával.

Azt hiszem nem kérdés, hogy a lassú postával küldjük-e a terméket, vagy a gyors futárszolgálattal (1-2 napos kézbesítés!) ha ugyanannyiba kerülnek. Mivel a vevők egy részének nagyon sokat jelent, hogy gyorsan megkapja a terméket, így még ott is megérheti a futárt választani, ahol picit drágább, mint a posta.
Persze itt most az ajánlva küldött termékeket hasonlítottam össze a futárcégek áraival, de ahogy fent a postai szállításnál is leírtam már, ha olcsó termékeink vannak, akkor nem igazán éri meg őket ajánlva feladni, és akkor már mindenképpen a postai szállítás a nyerő.

A futárszolgálattal szállításhoz ezt a cikket még mindenképpen olvasd el, mert benne vannak a szolgáltatás buktatói (!).

Amire figyeljünk még, hogy a csomagolás költségét számoljuk bele a termék árába, vagy adjuk hozzá a szállítási költséghez.
Van, amikor a csomagolás súlya jelentősen megdobja a termék összsúlyát, ilyenkor szállítási megoldástól függően érdemes elgondolkozni egy másik csomagoláson, ami könnyebb. A táblázatból gyorsan kiderül, hogy egy könnyebb, de drágább csomagolás jobban megéri-e, mert kisebb lesz a csomag és másik ársávba esik a díjtáblázatban. Vagy ha például 1-5 grammon múlik csak, hogy egy drágább ársávba kerül a szállítás, akkor érdemes a mellékelt papírok/ szóróanyagok számát, a boríték méretét csökkentei, például önmagában egy csatolt A4-es papír is 2-3 grammot számíthat.
De semmiképpen se feledjük, hogy a csomagolás elsődleges célja a termék védelme, így ne a csomagolás könnyítése lebegjen csak a szemünk előtt.

A postai és az expressz szállításra is vonatkozik, hogy azonos súlyú és árfekvésű termékeket lehet A/B tesztelni, vagyis egyik terméket olcsóbban adni és szállítási költséggel, a másiknál a postaköltséget beépíteni az árba és ingyenes szállítással kínálni. Sok eladás után elkezd majd szépen kirajzolódni, hogy melyik fekszik inkább a vevőknek. Persze értelemszerűen az olcsóbb termékeknél a postai szállítást kínálni ingyen, a drágábbnál mindkét szállítási mód beépítését az árba ki lehet próbálni.

Ezeket láttad már?
Minden, amit a postai szállításról tudni kell.
Minden, amit a futárral szállításról tudni kell.
Szállítás fulfillment központok igénybevételével

 

Van több Facebook csoportom, ahova segítségért tudsz fordulni vagy csak tanulni a többiek tapasztalataiból. Egy általános csoport külföldi értékesítéssel kapcsolatban, ahol mindenről kérdezhetsz, amit itt az oldalon olvasol.
Ha Etsy bolt nyitásán gondolkodsz vagy van már Etsy boltod, akkor lépj be az Etsy boltokat segítő csoportomba a Facebookon.
Az Amazon Handmade boltokat segítő csoportot pedig itt találod.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető. Nem sok levelet küldök, tényleg csak a legfontosabbakról.

Összesen
30
Megosztás