Ha egy országba sok eladásunk van, és jellemzően ugyanazok a termékek, akkor érdemes elgondolkodni a fulfillment logisztikai központok igénybevételén, mivel úgy versenyképes áron tudunk gyors szállítást kínálni adott ország vásárlóinak.

A postai szállításról és a futárszolgálattal szállításról szóló cikkem után itt a következő szállítási megoldásról szóló írásom.

A fulfillment központok (magyarul a kiszervezett logisztika kifejezést használják rá) olyan raktározó és szállító vállalkozások, akik helyben tárolják, csomagolják és postázzák az ügyfeleik termékeit. Például ha sok amerikai vevőnk van, akkor kiküldünk az USA-ba valami olcsó megoldással (pl raklapon) egy csomó terméket egyszerre egy ilyen központba (ilyen esetben már elképzelhető, hogy számolni kell a vámolással is, de az országba beléptetéssel mindenképpen). Ott felcímkézik őket, adnak rá nekünk egy árat, hogy ők ezt a terméket mennyiért tárolják, csomagolják, illetve postázzák. Amikor kapunk egy USA megrendelést, akkor mi csak elküldjük a központnak, hogy melyik termék, és mi a vásárló címe, a központ meg becsomagolja és kiszállítja, illetve probléma esetén vissza is tudja küldeni a vevő a terméket ugyanabba a központba. Mivel ilyenkor már nem nemzetközi szállításról van szó, így a szállítás olcsó és gyors, így fel tudjuk venni a versenyt a helyi eladókkal is.

A fulfillment központok előnyei

– Az ilyen logisztikai központok használatával nem nekünk kell csomagolni és címkézni, vagyis pl nem kell ezért külön munkaerőt felvenni.
– Mivel ezek a cégek tömegével szállítanak, ezért a szállítási áraik akár olcsóbbak is lehetnek, mint amit mi kapunk a szállító/postai cégektől, és emellett még helyben is vannak és ezért 1-2 napos szállítást vállalnak.
– Intézik a termékvisszaküldés körüli mizériákat
– Kamera rögzíti mi kerül bele a csomagba, így a vevő utólag nem mondhatja, hogy valami kimaradt a csomagból

A legismertebb ilyen fulfillment központ az Amazon FBA, persze sok más is létezik, és már Magyarországon is van ilyen szolgáltatás.

…..

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető.