Bár ez Etsy díjak és jutalékok elég könnyen áttekinthetőnek tűnnek, de mégis nehezen értelmezhető ezek egy része, és valójában többet von le, mint elsőre gondoljuk.

Akkor nézzük is azokat a díjakat!

1. A termék listázás (publikálás) 0.2 USD, vagyis kb 50 forintba kerül

Ezt akkor számolja fel az Etsy, amikor a terméket elérhetővé tesszük az Etsy rendszerében a vásárlók számára, vagyis nem kell fizetni, amíg a terméket szerkesztjük vagy csak próbálgatjuk a rendszert. Amikor viszont publikáljuk, akkor egyértelműen jelzi az Etsy, hogy a listázás 0,2 dollárba kerül, így nem kell félni, hogy véletlenül publikálnánk egy terméket.
Ha meghívás alapján regisztrált valaki, akkor 40 ingyenes listázást kapott ajándékba (lásd Etsy bolt nyitása bejegyzés). Nem gond ha ez csak lassan hónapok alatt fogyna el, a rendszer számolja hol tartunk.
Időnként promóció keretében van még más mód is 20-50 ingyenes listázást is szerezni, de azért ez elég ritka, többnyire valamilyen ünnephez kötődik.
A termék listázásáról érdemes tudni, hogy mindig csak egyetlen listázási költséget számol fel, akkor is, ha beállítjuk, hogy 10 db van készleten az adott dologból. Amikor eladtunk egyszerre több darabot belőle, akkor vonja le a többszörös értéket.
Arról majd máskor írok, hogy mire érdemes figyelni a listázáskor.

2. Jutalék az eladások után 6,5% (2022. áprilisig ez 5% volt)

Ebben beleszámítódik sajnos a szállítási költség is.

3. Etsy Payments díja magyar bankba 4% + 0.30 Euró eladásonként.

Aki használja az Etsy Paymentset, annak megrendelésenként ki kell fizetnie ezt pluszban.
Mivel ez Magyarországról már midnen eladónak kötelező, így azt jelenti, hogy minden eladás után felszámolja az Etsy.

Az Etsy Paymentsről még itt írok tippeket.

4. Deviza átváltási jutalék 2,5%

Ha az Etsy shopunkban a beállított pénznem nem Euróban van, akkor mielőtt átutalnák nekünk a bankszámlánkra, átváltja az összeget Euróra és úgy továbbítja. Ezért érdemes lehet a boltunk pénznemét Euróra állítani, mert akkor ezt a tételt megspóroljuk.

5. ÁFA

A jutalékokra rájön még a lakóhelyünk szerinti ÁFA, vagyis Magyarországon 27% adó. Amennyiben rendelkezünk EU adószámmal, akkor az ÁFÁ-t nem számítja rá a jutalékokra az Etsy.

Összegezve az Etsy díjai

Nézzük mit is jelent ez összegezve ha mi Magyarországon vagyunk:

  • Ha van egy Etsy bolt, ahol Euró a beállított pénznem, ott 6.5% + 4% + 0.30 EUR +0.20 USD, vagyis 10,5% + 0.45 Euró lesz legalább az Etsy díja ha akár csak egyetlen termeket értékesítettünk (plusz 27% ÁFA ha nincs EU adószámunk, vagyis akkor 11,4% a jutalék%).
  • Másik Etsy bolt, ahol USD a beállított pénznem, ott 6,5% + 4% 2.5%+ 0.30 EUR +0.20 USD, vagyis 13% + 0.45 Euró lesz legalább az Etsy díja ha akár csak egyetlen termeket értékesítettünk (plusz 27% ÁFA ha nincs EU adószámunk, vagyis akkor 14,6% a jutalék!).

Vagyis az Etsy-nek nem alacsonyak a díjai, bár valójában nem is számít magasnak kézműves piacok között, a lényeg, hogy ezt a díjat érdemes betervezni a termék eladási árába, illetve tudni, hogy ez a tétel amit részben megspórolhatunk a saját webshop működésével.

Az felszámított díjakat és jutalékokat az Etsy minden tétel után levonja a bevételünkből. Ha azok nem fedezik a díjak költségét, akkor bankkártyával tudjuk azt rendezni.

// Már nem az Etsy díja, de ne felejtkezzünk el a magyar banki költségekről sem, ugyanis nagyon nem mindegy milyen bankszámlánk van, van ahol minden egyes Euróban érkező tétel után levonnak 4 Euró kezelési költséget (akkor is ha 5 Eurót kaptunk). Érdemes előre tájékozódni a bankszámlánk költségeiről, és ha kell akkor új bankszámlát nyitni, ahol kedvezőbben a feltételek.

 

Ha Etsy bolt nyitásán gondolkodsz vagy van már Etsy boltod, akkor lépj be az Etsy boltokat segítő csoportomba a Facebookon.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető.

 

 

Összesen
10
Megosztás