Az Amazon a világ egyik legnagyobb online kereskedelemmel foglalkozó cége, a teljes amerikai (USA) online kiskereskedelem 40%-a(!) az Amazon oldalán keresztül zajlik. Németországban és Nagy-Britanniában is a legnagyobb online kereskedő, az internetes vásárlások 28%-át és 16%-át (UK) bonyolítja a két országban.

Az Amazon is észrevette a kézműves és kézzel készített termékek népszerűségének az emelkedését (amit az Etsy tőzsdei megjelenése is jelzett), és hogy kivegye a piaci részét belőle, 2015-ben elindította a Handmade at Amazon kategóriát a webáruházában.

Vagyis az Amazon Handmade nem egy különálló piactér, hanem az Amazon egyik alkategóriája, és ugyanúgy az Amazon oldalán érhető el, és igénybe vehető rá az összes szolgáltatás (mind a vevőknek, mind az eladóknak), ami az Amazonon elérhető.

Az Amazon Handmade-en értékesíthető termékek

A Handmade kategóriában kizárólag olyan kézzel készített, vagy kézzel összeszerelt termékek árusíthatóak, amit maga az eladó vagy az eladó egyik alkalmazottja készít (ha kevesebb, mint húsz fős a cég). Az Amazon így a Handmade kategóriában (Etsy-vel ellentétben) nem engedélyezi az olyan termékek értékesítését, amik külső gyártói segítséggel vagy tömegesen készülnek.

Az Amazon Handmade kategóriában az Amazon többi részétől (és az Etsy-től is) eltérően kizárólag előzetesen jóváhagyott eladók árulhatják a termékeket, jelenleg ezekben a termékcsoportokban:
– Ékszerek
– Ruházat és cipők
– Műalkotások
– Otthoni kiegészítők (bútorok, dekoráció, konyhai és fürdőszobai kellékek, kerti és terasz kellékek, tárolás)
– Party kellékek
– Irodaszer
– Játékok
– Sportfelszerelés
– Szépségápolás
– Állatfelszerelés

Miért érdekes az Amazon Handmade a kézműves vagy designer termékek készítőinek

Az Amazon az USA-ban annyira az online vásárlás alapvető piactere, hogy a legtöbb ember, ha arra gondol, hogy venni kellene valamit, akkor automatikusan az Amazon weboldalára megy fel és veszi meg a terméket. Az amerikai vásárlók között minden réteg megtalálható, így megtalálhatóak közöttük az is, akinek az ár nem számít, ha tetszik neki egy termék, és máshol nem kap hasonlót, akkor hajlandó azért az átlagosnál sokkal többet is fizetni.
Az Amazonon keresztül az amerikai/német/brit/stb. vásárlók igen nagy részét lehet nagyon kedvező feltételekkel elérni, amire egyébként esélytelenek vagyunk.

Kinek éri meg az Amazon Handmade-en árusítani

Mivel az Amazonon szinte minden kapható, ráadásul minden árkategóriában, így általánosságban elmondható, hogy olyan termékeket nem éri meg árulni, aminek van nagyon hasonló és olcsóbb tömegtermelt verziója.

Ezeket a termékeket érdemes az Amazon Handmade kategóriában árulni:
– teljesen egyedi termékek
– személyre szabható/feliratozható termékek
– más mintával vagy színben kapható termékek, mint amit a tömegtermelet termékeknél van
– olyan termékek, amik nem drágábbak, mint a gyártatott (nem kézzel készült) prémium termék

A klasszikus design tárgyakat készítő eladóknak megérné ugyan fent lenni az Amazon Handmade kategóriában, de a kiszervezett gyártás miatt elég nagy részük nem árusíthat a Handmade kategóriában.

Az Amazon Handmade díjai

Havi előfizetési díj
Az Amazon Handmade-en árusításhoz üzleti fiók szükséges (Professional Selling Plan), ami fizetős, de az Amazon a Handmade boltok eladóinál a díj fizetését felfüggesztette az Amazon 2019. végéig. Ezt azt jelenti, hogy jelenleg nem kell megfizetni az észak-amerikai piactér havi $39.99 és/vagy az európai piactér havi nettó £25 /€39 díját!
(Aki gondolkodik az Amazon Handmade-en árusításon, annak érdemes tehát minél előbb belevágnia, mivel a havidíj bevezetése után már elképzelhető, hogy nem éri meg elkezdeni, vagy addig nem fut be annyira az bolt, hogy megérje folytatni.)

Eladások utáni jutalék az észak-amerikai piactéren: 15% (de legalább $1)
Eladások utáni jutalék az európai piactéren: 12%
(az Amazon piacterek rendszeréről itt írok)

Nincs listázási díj, nincs tranzakciós díj.

A megrendelések után pénzkifizetés viszonylag lassú, a pénzhez csak 7 nappal azután férünk hozzá, amikor a vevő legkésőbb meg kellett, hogy kapja a csomagot (vagyis ez postával küldött amerikai rendeléseknél 20-30 nap is lehet). A pénzt az eladó bankszámlájára utalják, ami nem csak az eladó lakcíme szerinti országban lehet.

Továbbiak

Az Amazon piacterek felépítéséről és a szükséges regisztrációról itt írok.
Az Etsy és az Amazon Handmade összehasonlításáról pedig itt írok.
Egyébként az Amazon Handmade-del még én is csak ismerkedem, július vége óta értékesítek rajta, azóta picit több, mint 100 megrendelés érkezett onnan, vagyis nem mondanám még profinak magam rajta 🙂

Az Amazon Handmade bolt nyitásán gondolkodóknak nyitottam egy Facebook csoportot, amiben egymást segítve lehet ismerkedni a piactérrel, mivel egyelőre nagyon kevés magyar eladó van fent rajta, és egyáltalán nincs róla információ magyarul.
A csoport itt található: Amazon Handmade bolt nyitása és felfuttatása

…..

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető. Nem sok levelet küldök, tényleg csak a legfontosabbakról.

Van több Facebook csoportom, ahova segítségért tudsz fordulni vagy csak tanulni a többiek tapasztalataiból. Egy általános csoport külföldi értékesítéssel kapcsolatban, ahol mindenről kérdezhetsz, amit itt az oldalon olvasol.
Ha Etsy bolt nyitásán gondolkodsz vagy van már Etsy boltod, akkor lépj be az Etsy boltokat segítő csoportomba a Facebookon.
Az Amazon Handmade boltokat segítő csoportot pedig itt találod.

Összesen
11
Megosztás