Külföldre értékesítéskor a bevétel nem forintban, hanem valamelyik devizában keletkezik, ezért többnyire hasznos devizaszámlát nyitni. Érdemes azonban résen lenni, hogy hol nyitunk számlát, mert éves szinten már egy egészen kis vállalkozásnál is húsz ezer és száz ezer forint között spórolhatunk.

Miért jó ha devizaszámlára érkezik a deviza bevétel

 • Kedvezőbb a deviza utalásokat devizaszámlán fogadni, mint forint számlán
 • Többnyire jó, ha a pénz nem forintban van, mert a forint árfolyama kevésbé tervezhető. Persze így veszíthetünk is a forint erősödése esetén, de nyerünk ha gyengül a forint
 • Amennyiben devizában kell pénzt külföldre utalnunk (pl termék, alapanyag vásárlás) kedvezőbben tehetjük meg
 • A devizában tárolt pénz bármikor átvezethető forint számlára, ha arra lenne szükség. Lehetőség van egyes számlákhoz bankkártyát is igényelni így tudunk bankkártyával is fizetni a devizaszámláról.

Hol lehet devizaszámlát nyitni

Érdemes alaposan körbenézni, hogy hol nyitunk számlát, mert éves szinten nagyon sokat spórolhatunk a jól megválasztott számlával.

1. Magyar banknál devizaszámla

Nyithatunk számlát a már meglévő saját banknál, vagy másik banknál. Ha körbenézünk a magyar bankok ajánlatában, akkor szembesülünk vele, hogy rendkívül drága a devizaszámla fenntartása a magyar piacon. A legtöbb magyar banknál egy céges devizaszámla 3-4 ezer forintba kerül havonta, akkor is ha semmi forgalmat nem bonyolít. Persze forint számlán is lehet deviza tételeket fogadni, ilyen esetben általában egy devizakonvertálási jutalékot alkalmaznak a bankok, ami gyakran 2-4 euró tranzakciónként, vagyis nagyon sokba kerül ha havonta több deviza utalás érkezik forintszámlára.

A bankok aktuális hirdetményében megtaláljuk a feltételeket, érdemes több bank ajánlatát is összehasonlítani. Itt többnyire négy tételt érdemes figyelni:

 • havi számlavezetési díj (több bank is elengedi az első 6 hónap számlavezetési díját)
 • jóváírási díj, amikor deviza utalás érkezik a számlára
 • átvezetési díj, pl másik számlára, vagy forint számlára (van, ahol ingyenes, de figyelni kell milyen árfolyamon váltják át az összeget, nem középárfolyamon, de van ahol még itt is többféle eladási ár van, és van amelyik kifejezetten kedvezőtlen)
 • készpénzfelvételi (kifizetési) díj devizában (erre alapesetben ritkán van szükség, de van, hogy kedvezőbb devizában felvenni a pénzt és egy pénzváltóban átváltani, mint forint számlára átvezetni (könyvelővel egyeztessünk erről először)

2. Külföldi bankszámla nyitás

Minden magyar vállalkozásnak lehet külföldi bankszámlája, mindössze be kell jelenteni ezt a NAV-nak. Érdemes megfontolni a külföldi euró számlanyitást, mivel nagyon egyszerűen lehet kedvező feltételekkel rendelkező számlát nyitni Ausztriában vagy Szlovákiában. Ehhez elegendő csak elugrani az egyik közeli szomszédos országban lévő bankba és nyitni egy ottani alap számlát. Ezzel kapcsolatban érdemes ezt a cikket elolvasni. Ez persze így nem megoldás mondjuk egy dollárszámlára, de euró számlát könnyen nyithatunk ilyen módon,

Miért jó, ha külföldi euró bankszámlát nyitunk:

 • kedvezőbbek a feltételek, mivel ez ott nem devizaszámlának számít, így eleve olcsóbb, vagy akár ingyenes a számlavezetés
 • bankkártya is jár az euró számlákhoz (amit az itthoni bankok többsége nem tud biztosítani)
 • kedvezőbb átutalási díjak

3. Transferwise

Startupként indult a vállalkozás, a segítségével rendkívül olcsón lehet a világ nagy részére pénzt utalni és devizaszámlákat fenntartani.
A Transferwise-nak a világ legtöbb országában van saját bankszámlája, és amikor az ügyfelei egyik országból a másikba utalnak, akkor ők nem utalják el a kiindulási országból a pénzt, hanem a célországban lévő saját számlájukról utalják tovább az összeget, így nem jelentkeznek a nemzetközi átutalás és devizaváltás költségei, csak a helyi díjakat kell fizetniük, és ezzel a megoldással nagyon kedvező díjakat tudnak kínálni az ügyfeleknek.

A cég saját ingyenes online fiókot biztosít, amihez ingyenes bankszámlákat lehet csatolni. Euró bankszámlához belgiumi IBAN számlát kapunk, angol fonthoz UK számlát, amerikai dollárhoz valódi USA bankszámlát, és már van magyar bankszámlára is lehetőség. Átutalási díjaik vannak, meg átváltási díjaik, de sokkal kedvezőbbek, mint a bankok ajánlatai.


Korábban magánszemélyeknek a számlanyitás teljesen ingyenes volt, most viszont már van egy egyszeri bankkártya díj, ami 2000 forintba kerül.

Cégek számára van egyszeri 16 GBP számlanyitási díj, cserébe ingyenes Mastercard kártya jár mellé.

Mivel a számláknak nincs havidíja, így akár alkalmi használathoz is megéri nyitni egyet, ha például egy külföldi viszonteladó banki átutalással szeretne fizetni.

Az Etsy boltban külön jelezni kell az ügyfélszolgálatnak, hogy külföldi bankszámlát szeretnénk megadni, utána meg fogjuk tudni adni a német Euró számlát is a boltban (de alapból nem, ha eddig magyar IBAN volt beállítva). Etsy bolthoz elsősorban a Transferwise számlát ajánlom.

Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz a Transferwise-hoz, akkor az első átutalásod teljesen ingyenes, 500 euró összegig nincs jutalék az utalás után.

4. Revolut

A Revolut hasonlóan működik, mint a Transferwise, de neki több csomagja is van, amiből a legegyszerűbb ingyenes, a többinek havidíja van. A legnagyobb különbség a Transferwise-hoz képest az ingyenes csomagot nézve, hogy nincs deviza átváltási díja, viszont nem középárfolyamon vált, így a kisebb tételeknél kedvezőbb, mint a TW.
Itt is van ingyenes készpénzfelvétel havonta 200 Euróig.

Lehetőség van már  Revolutnál is céges bankszámlát nyitni, amihez szintén tartozik bankkártya, itt azonban az ingyenes csomag már nem tartalmazza ezt.

A Revoluttal az egyetlen gond, hogy ha magyar bankszámlára akarsz átutalni róla, akkor általában elég drága, viszont ha a költéseket meg tudod oldani kártyás vásárlással és a készpénzzel, akkor ez nem akkora probléma.

5. Egyéb lehetőségek

PayPal

Tudunk még devizautalásokat PayPalon is fogadni, de ez nem hagyományos számla, és nagyon magasak a jutalékai. A devizában fogadott tételeket magyar vállalkozóként csak forintban tudjuk a saját bankszámlánkra utalni, akkor is lenne deviza számlánk máshol.

Akcenta CZ

Az Akcenta egy cseh pénzügyi szolgáltató (bróker cég), elsősorban nem átutalásokhoz, hanem pénzváltásban jók, de olcsón lehet velük külföldre utalni pénzt. Személyesen nem ismerem, de tudom, hogy sokan használják.

Devizaszámla nyitása kézműves boltokhoz

Devizaszámla az Etsyhez:
Az Etsy alapból csak olyan bankszámlát fogad el, ami a bolt országából van, vagyis egy magyar bolthoz csak magyarországi (deviza/forint) bankszámlát tudunk beállítani, DE! ha írunk az ügyfélszolgálatnak, akkor beállítanak valamit, és onnantól meg tudunk adni másik EU ország bankszámláját is, pl a Transferwise számláját. Ez a megoldás csak az eddig is az EU területén lévő boltokra vonatkoznak, vagyis egy Brit vagy egy USA boltban nem tudjuk a számlát áttenni másik országra.

Devizaszámla az Amazon Handmande-hez:
Az Amazonon be lehet állítani a Transferwise számlákat, érdemes kihasználni a lehetőséget, USA számlát is tudunk használni.

…..

Neked mi vált be eddig? Írd meg hozzászólásban, hátha másnak is jól jön a plusz infó.

A cikkben a Transferwise regisztrációs link affiliate link, vagyis ha az alapján regisztrálsz, akkor én is kapok utána egy kis összegű egyszeri jóváírást (ahogy te is). Ettől teljesen független, hogy ajánlom ezt a szolgáltatást, csak elégedett ügyfél vagyok.

…..

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető.

Összesen
6
Megosztás

1 hozzászólás

A hozzászólás kikapcsolva.