Legutóbb arról írtam, hogy mi az Amazon Handmade és kinek éri meg rajta árusítani. Most lássuk, hogy mi szükséges hozzá, hogy eladók lehessünk a kategóriában. De mielőtt rátérnék a regisztráció menetére, fussuk át az Amazon felépítését és rendszerét, hogy érthető legyen néhány dolog, amiről később írni fogok.

Az Amazon piacterek rendszere

Az Amazon webáruházak regionálisak, vagyis van külön eladói fiók az észak-amerikai régióra, egy másik Európára, illetve egy Ázsiára. A régiókon belül pedig egyes országoknak külön webáruházaik vannak, melyik az adott ország nyelvén érhetőek el.
– észak-amerikai régióba tartozik az USA, Kanada és Mexikó
– európai piactérbe tartozik az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország
– ázsiai régió országai pedig Japán, Kína és India

A Handmade kategória csak az észak-amerikai és az európai piactéren érhető el, így csak ezekben a régiókban lehet árulni.

A régiókon belül egy kattintással lehet a termékeket másik ország áruházában is kínálni (pl USA áruházból csinálni kanadai áruházat, vagy pedig egy brit áruházból német vagy francia, esetleg olasz vagy spanyol áruházat)
A régiók között viszont nincs automatikus átjárás, ezek teljesen külön rendszerek, és külön kell mindkettőt létrehozni és beállítani, illetve minden díj régiónként fizetendő.
Ha valamelyik régióban elfogadták már a Handmade jelentkezését valakinek, akkor a másik régióban már nem szükséges újra jelentkezni, de kérni kell, hogy nyissák meg a másik régióban is a boltot, és utána újra fel kell tölteni az összes terméket, illetve beállítani a szállítási adatokat.

Amazon Handmade regisztráció

Mivel az Amazon eladói rendszere elég összetett és sokkal kevésbe felhasználóbarát, mint az Etsy, így elsősorban olyanoknak éri meg kipróbálni, akik beszélnek angolul, vagy van olyan segítségük, akihez bármikor tudnak fordulni.

A Handmade kategóriába csak olyan termékek tölthetőek fel, amik kézzel készülnek (de nem készülhet megvásárolható készletből), és az eladó maga készíti a terméket, vagy az egyik alkalmazottja (a cég max 20 fős lehet), vagy a szövetkezetének tagjai készítik (max 100 fős lehet). Tömeggyártott vagy más kézműves által készített termékek nem árusíthatóak az oldalon.

A regisztrációkor érdemes eldönteni, hogy melyik régióban szeretnél először árusítani, és annak a nyelvén kezdeni el az Amazon Handmade regisztrációt. A Handmade kategóriába nem az Amazon hagyományos jelentkezési felületén kell jelentkezni, hanem külön az Handmade eladóknak létrehozott jelentkezési oldalon: angolul itt lehet jelentkezni, a németül meg itt.

Ha valakinek volt már Amazon eladói profilja, akkor érdemes egy teljesen újat nyitni, mivel a Handmade kategória ingyenessége csak az új fiókokra vonatkozik.

A jelentkezés öt részből áll:

1. személyes adatok megadása
2. néhány információ arról, hogy mit készítünk, és hogyan készítjük
3. leírás a termékeinkről és a készítési folyamatról
4. termékképek feltöltése
5. termékkategória választása

A választható válaszok között ott vannak a “rossz válaszok” is, így figyelj nagyon, hogy mit jelölsz be. Fölösleges kitölteni a jelentkezést, ha nem felelsz meg a Handmade kategória szabályainak, véletlenül nem fog átcsúszni a jelentkezésed.

A hármas pontnál neked kell megfogalmazni a leírást, a többi pontnál lehet választani a felkínált lehetőségek közül.

A négyes pontnál bár nem kötelező, de mindenképpen töltsél fel termékképeket, és lehetőleg a termékek legyenek egyszerű fehér háttér előtt, ugyanis az Amazon ezt szereti. (De ha nagyon jó nem fehér hátteres termékképei vannak már valakinek, akkor azok is jók lesznek.) A képek legyenek lehetőséghez képest minél profibb termékképek, fordíts erre időt, mert ezen is múlik, hogy jóváhagyják-e a jelentkezésedet.

A jelentkezés után

A jelentkezés elküldése után 2-4 héttel várható az eredmény, de bármikor tudod ellenőrizni, hogy jóváhagyták-e már a jelentkezésedet ezen az oldalon. Ehhez az email címedre és a jelentkezést visszaigazoló kódra van szükség, így ez utóbbit érdemes elmenteni.

Az árusításhoz majd további adminisztrációra lesz szükség, ha megnyílt az Amazon Handmade eladói fiókod, amihez mindenképpen szükség lesz egy angol nyelvű bankszámlakivonatra. Magyarországon a legtöbb banknál külön kérni kell, hogy a bankszámlakivonat nyelvét állítsák angol nyelvűre, és általában csak a következő hónaptól adnak ilyen bankszámlakivonatot, így érdemes már a regisztráció előtt vagy legkésőbb a regisztráció után elmenni a bankba és kérni ezt.

…..

Az Amazon Handmade bolt nyitásán gondolkodóknak nyitottam egy Facebook csoportot, amiben egymást segítve lehet ismerkedni a piactérrel, mivel egyelőre nagyon kevés magyar eladó van fent rajta, és egyáltalán nincs róla információ magyarul.
A csoport itt található: Amazon Handmade bolt nyitása és felfuttatása

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető.

Összesen
38
Megosztás