Az Etsy Payments egy Payment gateway, vagyis fizetési csatorna. Így hívjuk azokat az online szolgáltatókat, akiken keresztül bankkártyával lehet online fizetni, de nem bankok, vagy bank jellegű szolgáltatók. A feladatuk az, hogy a bankkártyát megterheljék, levonják róla a pénzt, és továbbítsák egy előre megadott bankszámlára a levont összeget. Ők nem tárolják a pénzt, mint például a PayPal, 1-2 napon belül mindenképpen továbbítják. Jutalékért dolgoznak, a rajtuk áthaladó pénzből 2-5%-ot levonnak, ami az Etsy Payments esetében 3,5%. Elég szigorú feltételeknek kell megfelelniük, és nem sok olyan szolgáltató létezik a világon, ami Magyarországról is elérhető (írok is majd róluk, mert saját webshop üzemeltetésénél kifejezetten fontosak).

Az Etsy Payments annyiból különleges, hogy mi magunk tudjuk szabályozni, hogy mikor utalják tovább a bankkártyával kifizetett megrendeléseket, ami így 1-30 nap között változhat. Hosszabb időt nem lehet beállítani, így 30 nap után mindenképpen átutalják a pénzt.

Az Etsy többnyire az eladó országának a pénznemében utalja tovább a pénzeket (függetlenül attól, hogy mi a bolt beállított pénzneme vagy mivel fizettek a vevők), ez alól csak pár ország kivétel, például pont Magyarország is, ahova Euróba fizeti ki a vásárlások utáni pénzeket az eladóknak.

Az Etsy-n ma már nem lehet megkerülni az Etsy Payments-et, új boltoknál ráadásul már csak ez a fizetési csatorna létezik, nem lehet már a PayPal fiókunkba sem irányítani a vevőket (ami egyelőre még megmaradt a régi boltoknak).

Amikor egy vevő megvásárolja valamelyik termékünket az Etsyn, akkor a termék díja bekerül az Etsy Payments rendszerébe, vagyis nem kapjuk meg egyből a bankszámlánkra az összeget. A boltunk beállításakor az Etsy Payments részleteit is be kell állítanunk, ezt megtehetjük a Shop Manager > Finances > Payment settings részen, itt tudjuk azt is kiválasztani, hogy milyen gyakran szeretnénk, hogy a vásárlások utáni pénzt továbbítsák a bankszámlánkra.
Választhatjuk, hogy naponta, hetente, kéthetente vagy havonta küldjék-e a pénzt, de a Shop Manager > Finances > Payment account részen bármikor tudjuk a legközelebbi munkanapra módosítani a kifizetést.

Etsy Payments

A bal oldali részben az “Available for deposit” részben látható az összeg, ami átutalásra vár (a mi bankszámlánkra), alatta látszik, hogy a beállításunknak megfelelően a heti küldés miatt a következő küldés mikor esedékes. Illetve ezek alatt a link “Schedule Earlier Deposit”, amivel korábbra tudjuk időzíteni a kifizetést, ez a legközelebbi munkanap lesz ebben az esetben. Minimum 10 Eurót el kell érnie az összegnek, hogy az Etsy átutalja.
Jobb oldalt a “Current balance” azt mutatja, hogy mennyi pénz van az (Etsy) Shop Payments fiókunkban, ugyanis a beérkező pénzeknek kell általában 1-2 nap hogy továbbítani tudja az Etsy Payments (ez minden Payment Gatewaynél így van), mert ez az idő, amíg a bank visszaigazolja, hogy valóban átutalták a pénzt. Vagyis a fenti esetben az látszik, hogy van 21,36 Euró olyan összeg, ami már ki lett nekünk fizetve (eladtunk valamit), de nem tudunk még rendelkezni vele 1-2 napig.

Érdemes azonban csínján bánni a gyakori átutalásokkal, mert az átutalásnak a tranzakciós díja (4%) mellett fix díja is van, tranzakciónként 0.30 Euró. Vagyis ha minden nap van vásárlás a boltunkban és minden nap továbbíttatjuk is a beérkező pénzeket, akkor 30 nap alatt 30 x 0.30 Euró, vagyis 9 Eurót (kb 2800 Ft) fizetünk pluszban.

Az Etsy Payments viszont nem csak ezt a 4% + 0.30 Euró díjat vonja le, hanem még ezen kívül is levon 2,5%-ot devizaváltási jutalékként, ha az Etsy boltunkban beállított pénznem nem Euró, hanem bármi más (miért érdemes mégis USD-re állítani esetleg, arról itt találsz infót).

Sajnos az Etsy díjainak a kifizetésén (és a saját bankszámlánkra átutaláson) kívül másra nem tudjuk használni az (Etsy) Shop Payments fiókunkban gyűlő pénzt, nagy fájdalmam, hogy nem tudunk az Etsyn vásárolni, mint mondjuk tudunk a PayPal számlánkkal.

 

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető.

 

Összesen
4
Megosztás