2021. júliusban új áfa szabályok léptek életbe az EU-ban a közösségen belüli e-kereskedelemben, ami az Etsy eladókat is érintheti.

Az Etsy is felhívta már rá a figyelmet több e-mailben is, hogy amennyiben érint téged a dolog, akkor regisztrálj az OSS rendszerbe. Van egy jó hírem! Ha te Etsy eladó vagy, akkor 99%, hogy téged ez nem érint, vagy ha igen, akkor csak jobban jársz vele.

Kiket érint az új szabály

Azokat az eladókat, akik előző évben vagy az aktuális évben több, mint 10 000 euró értékben értékesítettek más EU országba magánszemélyek részére összesen. Vagyis ha megnézed a tavalyi eladásaidat és összeszámolod ezeket, ha nem éri el tavaly sem és idén sem a 10 ezer eurót (vagy átszámolva a 3 139 600 forintot), akkor elvileg nincs teendőd. De ha áfakörös vállalkozó vagy, akkor lehet vele dolgod.
Nézzük ezeket:

Áfakörön kívüli vállalkozások:
Nem érinti az új szabály ezeket az eladókat, ha 10 ezer euró alatt van az EU magánszemélyeknek értékesítések összege. (Csak az EU magánszemélyeknek, vagyis ebbe a magyar eladásokat és az EU-n kívüli eladásokat nem kell beleszámolni.)

Ha eléri a 10 ezer eurót az értékesítés összege, akkor regisztrálni kell az OSS rendszerbe, és áfát kell felszámolni a vevőknek, majd befizetni és bevallani azt. Áfakörön kívüli vállalkozásoknak ez biztosan “visszalépés”, így ha közelítesz az értékesítésben a 10 ezer euróhoz, akkor érdemes erről konzultálnod a könyvelőddel.

Áfakörös vállalkozások:
Ha 10 ezer euró alatt van az EU magánszemélyeknek értékesítés összege, akkor a vállalkozásnak nincs teendője, DE dönthet úgy, hogy mégis regisztrál az OSS rendszerbe.
Ha a vállalkozás eléri a 10 ezer euró értékesítési összeget idén (vagy tavalyi évben elérte), akkor regisztrálnia KELL az OSS rendszerbe.

Áfakörös vállalkozásoknak szerintem a legtöbb esetben megéri regisztrálni az OSS-ba akkor is ha nem érik el a 10 ezer eurót. Most jön, hogy miért:

Mi történik ha regisztrálsz az OSS rendszerbe

Aki regisztrál az OSS rendszerbe, az a vevő országa szerinti áfát számolhatja fel az eladások után, de azt ugyanúgy Magyarországon fizetheti meg és vallhatja be egységesen (vagyis nem kell a vevők országába megfizetni és bevallani azt külön-külön).

Itt az igazán érdekes rész, és amiért az áfakörös vállalkozások számára megéri regisztrálni, mert a rendkívül magas magyar áfához képest a legtöbb EU tagállamban alacsonyabb ez az adó, így mivel az Etsy a bruttó árat fizetteti ki a vevővel, az eladónál maradhat az áfa különbség, ami egészen magas is lehet. A legtöbb EU tagállamban 19-24% közötti az áfa, vagyis az eladó bevétele növekedhet legalább 4-8%-kal. Külön érdekesség még, hogy mivel a vevő országa szerinti áfát kell megfizetni, így ha egy termékre a vevő országában kedvezményes áfa vonatkozik, akkor a magyar eladó felszámolhatja a kedvezményes áfát is.
Erre itt egy áttekintés, ahol látszik, hogy mely EU tagállamban mikre vonatkoznak a kedvezményes áfa szabályok. Ez csak egy áttekintés, vagyis érdemes utána jobban is tagállamonként utána nézni ezeknek. Sok országban kedvezményes áfával számolnak a műalkotásoknál, gyerek dolgoknál, így akár egyes termékeknél teljes egészében is meg lehet spórolni az áfát áfakörös magyar eladóként is.

Hogyan tudod megnézni, hogy mennyi volt az EU értékesítések összege

A legegyszerűbb, ami mindenhol működik, ha a számlázó programodból lekérsz egy tavalyi (majd külön egy idei) évre vonatkozó számlalistát excelben. Itt rendezd a sorokat ország szerint (név szerinti rendezés az ország oszlopnál), majd a listából szedd ki a magyar, illetve az EU-n kívüli értékesítés sorait (egyszerre ki tudod az adott ország összes sorát), illetve ha tudod, hogy esetleg nem magánszemélyeknek értékesítettél (ez is látszik, mert megjelenik az adószám). A megmarad sorok értékesítési összegét add össze.
Remélem idővel lesz a számlázókban erre külön funkció, ami egy kattintással kiszámolja ezt.

 

………………………………….

Van több Facebook csoportom, ahova segítségért tudsz fordulni vagy csak tanulni a többiek tapasztalataiból. Egy általános csoport külföldi értékesítéssel kapcsolatban, ahol mindenről kérdezhetsz, amit itt az oldalon olvasol.
Ha Etsy bolt nyitásán gondolkodsz vagy van már Etsy boltod, akkor lépj be az Etsy boltokat segítő csoportomba a Facebookon.
Az Amazon Handmade boltokat segítő csoportot pedig itt találod.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető. Nem sok levelet küldök, tényleg csak a legfontosabbakról, és általában vannak kifejezetten csak a feliratkozóimnak szóló cikkeim.

Összesen
1
Megosztás