Aki designvásárokban is árul, az tudja, hogy a vásárlók többségének általában nem lapul több tízezer forint készpénz a pénztárcájában, hanem sokan inkább a kártyás fizetést részesítik előnyben, így elengedhetetlen kelléke a vásároknak egy POS terminál. Szerencsére ma már nagyon egyszerűen lehet itthoni ilyen kártyaelfogadó terminálokhoz jutni. Na de mi a helyzet a külföldi vásárokkal és a külföldön is használható eszközökkel?

Régen drága és macerás volt beszerezni egy kártyaelfogadó terminált. A bankkoknál kellett kuncsorogni, hosszadalmas volt, sok volt a papírmunka, hogy elintézze az ember, hogy bankkártyát is el tudjon fogadni. Némi kis könnyebbséget jelentettek pár éve az államilag támogatott terminálok, mert bár a papírmunka nem lett kevesebb, de legalább havidíjat nem kellett utánuk már fizetni, csak a szokásos százalékokat.

A bankoktól független kártyaszolgálattók megjelenése azonban felforgatta a piacot, és végre lehetősége van a kis márkáknak és kézműveseknek is, hogy bankkártyát fogadjanak el. A nagy cégek most is havidíjas alapon működnek még, de megjelenetek már a kizárólag jutalékből élő szolgáltatók is. Nézzük hát őket!

SumUp

A kézművesek körében legismertebb és legegyszerűbb kis terminál a Sumup. A készülék kis helyes, könnyen használható, a tranzakciókról nem tud papír nyugtát adni, de lehetőség van sms-ben vagy e-mailben küldeni a vevőnek. A beérkező összeget egy általunk megadott bankszámlára továbbítja a levont jutalékok után.
A terminál elvileg használható külföldön is, ehhez előzetesen be kell jelenteni a cégnek, hogy szeretnénk kivinni, viszont minden esetben csak forint összeget tudunk megadni a tranzakciókhoz.
A jutalék 1.95% minden tranzakció után.

Az egyszerűbb kis terminál ha valaki ajánlás alapján vásárolja meg, akkor 23 999 Ft helyett csak 9900 Ft. A megrendelt kis készülék nagyon gyorsan megérkezik.

Kinek ajánlom: mindenkinek, aki Magyarországon bankkártyát szeretne valahol elfogadni

Sumup weboldal

MyPOS

Ez egy itthon még kevésbé ismert cég, mi most szerződtünk velük, pont a külföldön is használható POS termináljuk miatt. Sokféle terminált kínálnak, kis pici olcsót, ami nem ad ki papírt, de van komoly nagy rendszerük is. A beszedett pénzt nem továbbítják automatikusan bankszámlára, hanem a számlanyitáskor egyből készítenek nekünk bankszámlá(ka)t, illetve nyithatunk más devizamenekben is. Mi nyitottunk forint és euró bankszámlát.
Automatikusan a POS terminállal együtt kapunk egy névtelen VISA kártyát, amit hozzá tudunk rendelni a bankszámlánkhoz, és arról tudunk online vagy boltokban vásárolni a bankszámláink egyenlegének a terhére.
Ez azért jó, mert így a devizában érkező kártyás vásárlásokat devizában tudjuk tárolni a számlán, és arról ugyanúgy tudunk utalni vagy pénzt felvenni. Ez annak nagyon kedvező, aki sokat vásárol külföldről és euróban kell átutalásokat indítania. Ez egy forint bankszámlánál ami a POS terminálhoz kapcsolódik sokkal drágább, illetve általában a magyar bank devizaszámlái is nagyon sokba kerülnek.
A pénzek és a tranzakciók nagyon könnyen nyomon követhetőek a cég mobil appján is. Egyetlen problémás rész van, hogy a kapott bankszámlák Nagy-Britanniában vannak és a Britek EUból kilépésével az EU-ba utalni elképzelhető, hogy drágább lesz. Vannak erre persze köztes megoldások is, mert a Transferwise vagy a Revolut beiktatásával ezt ki lehet küszöbölni persze.

A legolcsóbb POS terminál 9 799 Ft-ba kerül. Elvileg nincs havidíja, a tranzakciós díj hasonló a többi céghez.
A POS terminál igénylés és a számlanyitás viszonylag egyszerű, elvileg van egy magyar ügyintéző is. Az azonosításhoz szükség van videós azonosításra, de rövid és gyorsan megy. A megrendelt kis készülék viszont nagyon gyorsan megérkezik.

Kinek ajánlom: Azoknak, akik külföldi (EU) vásárokba járnak eladni, vagy külföldön szeretnének bankkártyát elfogadni.

Mypos weboldal (ajánló link, ami 30 Euró kedvezményt ad)

Borgun (B-Payment)

Talán ez volt az első bankoktól független kártyaelfogadó társaság itthon, sajnos pont ezért nagyon hasonlít még a bankok bonyolultságára az igénylés. Amiért mégis megemlítem, mert bármilyen pénznemben meg lehet adni a fizetendő összeget és külföldre is kivihető a terminál, így külföldi vásároknál is használható. Havidíjas a konstrukció (régen kb 3000 Ft volt havonta, azóta lehet változott) cserébe nem kell a készüléket megvenni, hanem a havidíjjal béreljük azt. Erre jön még rá a szokásos tranzakciós díj, ami kb annyi, mint a többi szolgáltatónál. A pénzt az általunk megadott bankszámlára továbbítják.
Volt ilyen terminálunk, akkor bonyolult volt hozzá az ügyintézés, mindenképpen személyesen lehetett csak intézni, nem tudom, hogy az utolsó pár évben változtattak-e ezen.
A cég amúgy online kártyaelfogadást is kínál, érdemes megnézni annak, aki szeretne ebben az irányban is nyitni.

B-Payment weboldal

Banki POS terminálok

A legtöbb banknak van már POS terminálja, amit havidíjárt bérelni lehet. Az ügyintézés már nem annyira bonyolult, mint régen, de mindenképpen személyes szerződéskötésre van szükség, és a terminál telepítése csak pár nap/hét múlva történik meg. A terminálok többsége csak forintot fogad el, külföldre nem vihető, és a pénzeket egy általunk megadott bankszámlára továbbítják.
A tranzakciós díjak többnyire azonosak a többi szolgáltató díjával, az AMEX általában kicsit drágább.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető. Nem sok levelet küldök, tényleg csak a legfontosabbakról.