Micsoda, Lucid, hát az meg mi!? Na igen, így meredtem magam elé én is, amikor kiderült, hogy minden Németországba terméket küldő vállalkozásnak regisztrálni a kell a német Központi Csomagolás-nyilvántartásba. Minek ez nekem, és tuti, hogy kötelező ez innen Magyarországról is?!

Elég sok megrendelést küldünk Németországba a Viriveevel, így eléggé megrökönyödtem, amikor kiderült, hogy a 2019. január 1-el érvénybe lépő új német csomagolási törvény kötelezővé teszi minden Németországba magánszemélynek terméket szállító cég számára, hogy regisztráljanak a központi nyilvántartásba, bevallják az országba szállított csomagolások mennyiségét, és “adót” fizessenek utána. Mármint tényleg minden vállalkozásnak kötelező, aki Németországba vevőknek terméket küld, és nem egy másik vállalkozás a vevő. Ráadásul a törvény nem tesz különbséget a kis cégek és a nagy cégek között a regisztráció terén, annak is regisztrálnia kell, aki évente csak két csomagot küld az országba. Természetesen ez német vállalkozásoknak is kötelező, ha hazai vevőket szolgálnak ki.

Az gyorsan kiderült, hogy a dolog komoly, hiszen mit ne csinálnának a németek komolyan, így a törvény megszegőire akár 200 ezer eurós büntetés is várhat. Az is látszott, hogy biztosan regisztrálni kell, de valahogy próbáltam húzni az időt, mert olyan bonyolultnak tűnt az egész, ráadásul sehol sem láttam rá év elején még céget, ahol kishalként is tudok “licencet” venni a szállított csomagolások után. Mert az adófizetés licenc formájában történik, amire sok cégen keresztül is lehetőség nyílik. Kínomban már nevettem, hogy az évente több tonna csomagolást szállító cégek mellett be kell vallanom, hogy évente kb 5-10 kiló papírt, és 1 kiló műanyagot szállítunk az országba csomagolások és a szállítási borítékok formájában. Aztán pár hónapra úgy tettem, mintha nem is létezne ez a dolog, nem akartam tudomást venni róla, hiszen kicsik vagyunk, külföldiek, és hát amúgy is hogy derülne ki, mondogattam magamban.

Végül ismerős Etsy eladók vetették fel újra a kérdést és kezdtek bele a regisztrációba, ami nekem is megadta a végső lökést, hogy regisztráljak és túlessek rajta. Szóval, regisztráltam! Könnyű volt, egyszerű, gyors, és neked már nem kell félni tőle, mert ráadásul le is írom mi a menete. Ne ijedj meg, egy kis eladónak ez az egész ráadásul évente csak pár euróba kerül.

Mi is ez a LUCID?

A LUCID az elnevezése magának a Központi nyilvántartónak (Zentrale Stelle Verpackungsregister) ahol regisztrálni kell a vállalkozásoknak. Minden vállalkozás kap egy nyilvántartási számot és nyilvánosan (kereshetően is) szerepel az adatbázisban. Itt kell aztán majd évente egy rövid bevallást készíteni, de nem kell megijedni, tényleg csak pár számot kell beírni, mert a cél, hogy gyors és egyszerű legyen. Az ellenőrzést szúrópróbaszerűen végzik majd a postai és a szállítási logisztikai cégeknél nézve a csomagon a feladót, és a nem regisztrált szállítókat megbüntetik. A weboldal angolul és németül is elérhető, és a regisztráció ingyenes.

Kinek kell regisztrálnia a LUCIDban?

A regisztrációs kötelezettség mindenkire vonatkozik, aki üzleti tevékenységként Németországba árukat szállít, és ami keretében a végfogyasztónál hulladék keletkezik. Ebbe beletartozik a termék csomagolása, vagy a szállítási csomagolás is. Mindegy, hogy és kivel szállítunk, kinek a csomagolása (pl. futárcég saját csomagolása), az is beletartozik, és az is a mi csomagolásunknak számít ebben az esetben. Amennyiben viszonteladónak szállítunk kizárólag, akkor nem kell regisztrálni. Illetve akkor sem ha magánszemélyként magánszemélynek küldünk ajándékot.

A regisztráció folyamata

Látogassunk el a https://lucid.verpackungsregister.org oldalra, és jobb felül válasszuk li, hogy angol vagy németül szeretnénk a regisztrációt intézni.

Itt az oldalon válasszuk ki az első oszlopot, ami a gyártóknak vagy online webshop üzemeltetőknek van:

Ezután az alapvető adatokat kell megadni (Step 1)
Add meg a vállalkozás hivatalos nevét, illesztve válaszd ki, hogy milyen nyelven szeretnél levelezni a hivatallal.
Majd add meg, hogy ki a hivatalos képviselője a cégnek.

Belépési adatok megadása (Step 2)
Meg kell adni a hivatalos e-mail címét a vállalkozásnak, ez nyilvánosan megjelenik majd a regiszterben, illetve a belépési jelszót.

Ezután bejön az összefoglaló oldal az eddigiekről (Step 3), és ha azt jóváhagyod, akkor a rendszer létrehozza a vállalkozás fiókját a LUCID rendszerben. Fontos, hogy 24 órán belül aktiválni kell a regisztrációt, amihez a linket e-mailben kapod meg.

Belépés a LUCIDba:
Aktiválás után lépj be a LUCIDba.

Itt folytatni lehet a regisztrációt a céges adatok megadásával (Step 4.)
Cég címének megadása, egy telefonszám, illetve ha van akkor EU adószámot kell megadni.
Alatta jelöld az egyedi azonosító típusát Egyébre (Other), majd add meg a cégjegyzékszámot (vagy adószámot ha nincs más), hogy milyen típusú ez a megadott adat. Cégjegyzékszámnál pl. lehet ez a “Company registration number”, adószámnál meg “tax number”. Meg kell adni a bejegyző hatóságot, illetve a bejegyzés idejét/működés megkezdését.

Következő lépésként (Step 5) megadhatsz több kapcsolattartót is a rendszerhez, de ez nem kötelező.

Step 6, márkanevek megadása:
Itt egyesével tudjuk listázni, hogy milyen márkanevek/nevek alatt szállítasz Németországba. A márkaneveknél nem kell a lejárati dátumot figyelembe venni, ez csak arra van, ha valaki kivezetni készül egy márkát. A lista később is bármikor módosítható. Itt fontos, hogy minden olyan nevet vagy márkát megadj, amit a borítékon/dobozon szerepel a küldéskor, mert ez alapján ellenőrzik majd a regisztrációdat.

Következő lépés (Step 7) nem kell, akkor kell kitölteni, ha volt már korábbi regisztrációja valakinek.

Legvégül (Step 8) bejön egy összefoglaló oldal, ahol az eddig megadott adatokat látjuk:
Alul pipáld ki a dolgokat, és kattint a folytatásra, amivel készen is vagy a regisztrációval.
Amennyiben hibásan töltöttél ki valamit, akkor a rendszer visszadob arra az oldalra, és jelzi pirossal a hibát.

Ha készen vagy, akkor menj a LUCID Dashboardra (Vezérlőpult), itt látszik is egyből a regisztrációs számod (DE0000000000000 formátumban), de erről e-mailben is kapsz majd értesítést egy hivatalos határozat formájában, amiben minden adat benne lesz, amit megadtál a regisztráció során.

Ezzel a LUCID regisztráció kész, de viszont nem vagy még készen a teljes folyamattal, ugyanis szükség van egy licencre is valamelyik német szolgáltatótól, de annak a folyamatát ebben a cikkemben mutatom be.

 

…..

 

Van több Facebook csoportom, ahova segítségért tudsz fordulni vagy csak tanulni a többiek tapasztalataiból. Egy általános csoport külföldi értékesítéssel kapcsolatban, ahol mindenről kérdezhetsz, amit itt az oldalon olvasol.
Ha Etsy bolt nyitásán gondolkodsz vagy van már Etsy boltod, akkor lépj be az Etsy boltokat segítő csoportomba a Facebookon.
Az Amazon Handmade boltokat segítő csoportot pedig itt találod.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető. Nem sok levelet küldök, tényleg csak a legfontosabbakról.