Közeledik az esetleges Brexit időpontja, úgyhogy elkezdtem utánanézni, hogy mivel érdemes számolni eladóként ha csak kiesik Nagy-Britannia az EU-ból megegyezés nélkül. Az eladóknak számolni kell azzal, hogy hirtelen megváltoznak a brit szabályok, amik a vevőkre vonatkoznak, és elmaradnak a vevők, vagy visszautasítanak csomagokat a vámok miatt, ami különöse nagy terhet jelenthet az eladókra.

Mivel egyelőre minden bizonytalan, így az átmeneti kavarodás miatt mindenkinek javaslom, hogy október közepétől aki teheti átmenetileg csak expressz küldemény küldjön Nagy-Britanniába, ami biztosan megérkezik hó végéig, mert a lassabb postai szállítás miatt lehet csak novemberben érnek oda a csomagok és egyelőre nem tudni mi lesz akkor ott, és mit reagálnak a vevők a helyzetre.

Mi a teendő, ha mégis küldeni kell egy csomagot az országba mondjuk október 20-án és nem tudni még mindig, hogy lesz-e megegyezés a EU-val?

  •  Expressz érdemes elküldeni a csomagot, akkor a termék tuti odaér október végéig
  • Fel kell hívni a vevő figyelmét (külön ráírva), hogy ha a termék csak novemberben ér oda, akkor áfát (és vámot is akár) kell fizetnie ha £15 feletti a megrendelés, és így is szeretné-e a terméket. Ez esetben érdemes az expressz szállítást felajánlani neki, mint megoldás

Megegyezés nélküli Brexit esetén az EU országokból érkező termékekre várhatóan ezek az adóterhek jönnek kint:

  • A Brit vevőknek áfát kell fizetni minden £39 érték fölötti csomagra (általában 20% az áfa kint a legtöbb termékre)
  • Ha nem ajándék, akkor £15 feletti érték esetén kell áfát fizetniük
  • £135 teljes vámérték (áru, szállítás, biztosítás díja) alatt nincs vám (ajándék, és kereskedelmi áru egyaránt)
  • Ajándék £136-£630 vámérték között általában 2,5% vámot kell fizetni
  • Ajándék £630 felett VAGY £135 fölötti kereskedelmi áru felett változó a vám mértéke

Vagyis kb 6 ezer forint az az összeghatár a szállítási díjjal együtt, amíg nincs változás az országba küldött termékek esetén. Kb 6-50 ezer között áfát kell fizetniük “csak”, de ez a termék árát máris 20%-kal megdobja, ami miatt versenyhártányba kerülnek a külföldi eladók a hazaiakkal szemben.

Viszont a magyar áfakörös vállalkozások innentől áfamentes számlát is kiállíthatnak a kiskereskedelmi vevőknek is, ha a terméket hivatalosan kiléptetik az országból a küldéskor, és akkor az ottani 20% áfával számolva is még kedvezőbb a kiskereskedelmi ár, mint korábban volt.

Részletek itt:
https://www.gov.uk/goods-sent-from-abroad/tax-and-duty