Pinterest felfüggesztett fiók

Az alig két hónapos üzleti Pinterest fiókunkat látszólag ok nélkül felfüggesztette a Pinterest. Ami ez előtt és után történt, az hasznos lehet másoknak is, így megosztom veletek.

2019. szeptemberben megjelentek a gyerek termékek is a Viriveenél, és külön közösségi média jelenlét mellett döntöttem, mivel teljesen más a célcsoportja, mint a felnőtt termékeknek. Ezért a Facebook és Instagram mellett nyitottunk egy külön Pinterest fiókot is a meglévő mellé.
Elkezdtük használni szeptember közepén, szépen gyűltek a pinek. Egyelőre még csak kísérletez(t)ünk vele, hogy mit és hogyan kéne csinálni, milyen táblákat használjunk stb. Csináltunk a Virivee másik fiókjával egy közös táblát is, ahova a gyerektermékek kerültek fel.

Aztán egyik napról a másikra október 20-tól az eddigi folyamatos növekedés után elkezdett csökkenni a pinek elérése és a látogatók száma. Kerestük, hogy mi lehet a hiba, melyik termékek vagy fotók voltak eddig sikeresek, mi történhetett amiért folyamatosan csökken az elérés, miközben még többet pinelünk a fiókba, mint korábban. Sehogy sem volt logikus. Órákat keresgéltem a neten, hogy mi lehet a csökkenés oka, de nem találtam rá semmi infót, ilyen csökkenésről ilyen hirtelen senki sem számolt be korábban.

Aztán október 27-ől elérhetetlen lett a fiók. Nem jött be semmi az oldalra. Sajnos ez azt jelentette, hogy a fiókot felfüggesztette a Pinterest, és ekkor vált világossá, hogy a csökkenés már ennek volt az előjele, hogy részben már korábban is kikapcsolták a fiók láthatóságát. Na de miért? Két verzió lehetséges: véletlenül vagy pedig tudatosan.

Nézzük az első és könnyebb verziót, amikor véletlenül kerül a fiók felfüggesztésre. A Pinterestet rég óta használók szerint néha előfordul, hogy a Pinterest véletlenül felfüggeszt egyes fiókokat. Ez előfordulhat, amikor az algoritmusok valami furcsát észlelnek egy fiókban és automatikusan lekapcsolják. Ilyenkor nem kell aggódni, egyszerűen írni kell neki, és pár nap múlva visszakapcsolják.

A másik eset már nehezebb. Végigolvastuk a felfüggesztésre vonatkozó leírását, meg a közösségi irányelveket, ami szerint az ilyen felfüggesztés legtöbbször a szerzői jog megsértése, nem engedélyezett appok vagy szoftverek használata, vagy pedig spam tevékenység következménye.
Mivel nagyrészt már eleve a Pinterestrők pineltünk, vagy pedig saját képeket töltöttünk fel, így a szerzői jogi sértést kizártuk. A pinléshez a Tailwindet használjuk, annak a használata megengedett, a Pinterest által jóváhagyott szolgáltatásról van szó. A spam tevékenység meg általában azt jelenti, hogy kéretlen üzeneteket küld a felhasználó más fiókoknak, vagy túl sokat pineli ugyanazokat a képeket.

Írtunk a Pinterestnek, hogy valószínű tévedés történt, mivel nem látjuk okát a felfüggesztésnek. Két nappal később jött is a válasz, hogy sajnos spameltünk, így a fiók felfüggesztése végleges. Ekkor elkezdtük az oda-vissza írogatást. Újra írtam nekik, hogy segítsenek, mi volt a spam, mivel megnéztük az összes szabályt és semmit sem szegtünk meg azokból. Ezekre a levelekre mindig ugyanaz a válasz jött, spameltunk, részletesebb magyarázatot nem adnak, a döntésük végleges.
Végül november 20-án több levélváltás után meguntam, és keserű szájízzel, de új fiókot nyitottunk. Sajnáltam nagyon az egy hónapnyi energiát is, amit beletettünk a másik fiókba, de szerencse, hogy nem volt több. A Pinterest nagyon jó platform látogatókat és vevőket szerezni a termékeinknek, így félretettem a rossz érzéseimet, és újra elkezdtük a pinelést. Ez esetben már sokkal lassabban ment minden, rosszabb időben voltunk mint szeptemberben.

Eltelt két hét, és december elején egyik napról a másikra nem tudunk a saját webshopunkból semmit sem menteni, nem engedélyezett forrásnak jelölte a Pinterest. Kipróbáltuk a felnőtt termékeket bemutató (Virivee) Pinterest fiókunkkal, ahol már több száz pin volt a webshopunkból, ott sem engedélyezte. A nagyobb gond ráadásul az volt, hogy látszott, hogy a webshopból pinelt képeket fel sem hozza a keresőben, így a fiók és a termékek kezdtek láthatatlanná válni.
Gyorsan írtam a Pinterestnek erről a fiókról, hogy mi lehet a gond, amiért nem engedik, hogy a webshopunkból mentsünk, pedig a fiókhoz is van kapcsolva, és eddig semmi gond nem volt vele. Egy nagyon segítőkész ügyintézőhöz kerültem, kiderült, hogy tévedés történt, és leszedte a tiltást a webshopunkról.
Ekkor jeleztem neki, hogy nem lehetséges-e hogy azért függesztették fel a másik fiókunkat, mert a webshop spam forrásnak volt jelölve, és mi onnan mentettünk le pineket. Ekkor kiderült, hogy ez volt az oka, és visszaállította a régi felfüggesztett fiókot is december 16-án (minden korábbi tartalommal).

Itt egyszerre éreztem magam felszabadultnak és voltam nagyon mérges. Ott álltunk két párhuzamos fiókkal, és eszebe jutott a sok idő, ami a másik fiókra ment, illetve a korábbi levelezések a Pinteresttel a felfüggesztett fiók kapcsán. Dühítő, hogy egy apró tévedés milyen sok bosszúságot tud okozni. Ennél a fióknál még nem hirdettünk de mi lett volna, ha már a fiók nyitásakor sok pénzt hirdetésre is elköltünk. De végül örülök, hogy legalább kiderült az ok, és sikerült a problémát kideríteni és megoldani.
(A korábban nyitott fiókot majd törölni fogjuk)

Nyitottam egy Facebook csoportot a Pinterest üzleti felhasználók számára, ahol segíteni tudunk egymásnak mindenféle kérdésben, vagy esetleg közös táblákat lehet keresni. Gyere, csatlakozz te is!

…..

 

Ezen kívül van még több Facebook csoportom, ahova segítségért tudsz fordulni vagy csak tanulni a többiek tapasztalataiból. Egy általános csoport külföldi értékesítéssel kapcsolatban, ahol mindenről kérdezhetsz, amit itt az oldalon olvasol.
Ha Etsy bolt nyitásán gondolkodsz vagy van már Etsy boltod, akkor lépj be az Etsy boltokat segítő csoportomba a Facebookon.
Az Amazon Handmade boltokat segítő csoportot pedig itt találod.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető. Nem sok levelet küldök, tényleg csak a legfontosabbakról.