Termék féltöltésekor legalul az oldalon található a Shipping rész, itt lehet a termék szállítási díját megadni. (A szállítással és szállítási árakkal kapcsolatban itt és itt írtam még.)

A Shipping costs részen a lenyíló menüben válaszd az I’ll enter fixed costs manually lehetőséget, ugyanis a másik (bár ajánlott) lehetőség Magyarországról postázva nem működik.

Adjuk meg a származási országot, ami a feladási helyet jelöli (ami Magyarország a magyar eladók esetében), illetve a Processing time-ot, vagyis hogy mennyi időn belül tudjuk a terméket elküldeni a rendelés után. Ez termékfüggő, lehet 1-2 nap, de akár több hét is. Mindegy, hogy mennyi időt adunk meg, a lényeg, hogy tartani kell az határidőt. Néha nem gond, ha kicsúszunk belőle, illetve van a már megrendelt termékeknél is lehetőség, hogy egyszer módosítjuk ezt az időt.

A Fixed shipping costs részen kell megadni a szállítási díjakat. Itt szállítási módtól és ártól függően érdemes lehet megadni Magyarországot vagy az Európai Uniót is, mint itt lentebb a példa képen látszik. A +Add another location linkre kattinva tudunk új országot vagy régiót hozzáadni

A szállítási díjak úgy alakulnak, hogy a One Item (vagyis magyarul egy termék) oszlopba írt összeget fizeti a vevő egy termék vásárlásakor. Ha három terméket vásárol, akkor a szállítási díj az első termék díja + kétszer az Each additional item (magyarul a további termékek) díja. Ez a fenti minta táblázat alapján egy USA vásárlónál azt jelenti, hogy egy termék szállítása 5 dollárba kerül, három vásárolt termék esetében pedig $5 + $1+ $1, vagyis összesen 7 dollárt kell fizetnie. (A szállítási díjak csak példa összegek, nem tükrözik a valós szállítási díjakat.)

Ha ugyanannyiba kerül egy termék szállítása, mintha több terméket rendel a vevő, akkor az Each additional item részt hagyjuk üresen (vagy írjunk be nullát).

Ezek alatt található a Shipping upgrades rész, itt lehet az expressz és egyéb szállítási extrákat megadni. Ha valaki alapból csak expressz megoldással szállít, akkor ezt üresen kell hagyni.
Ha megadunk ilyen szállítási módot, akkor ez az lehetőséget a vevőnek a fizetéskor megjelenik, de sajnos a termék oldali kalkulációnál még nem látszik, így érdemes beleírni a termékleírásba is, hogy ilyen szállítási módot is választhat.

Az itt megadott összeg független a szállítási címtől, a fenti szállítási költségekre rá jön pluszban. Vagyis a fenti táblázatban egy USA megrendelő ha egy terméket rendel expressz szállítással, akkor ki kell fizetni az alap 5 dolláros szállítást és az expressz szállítás 12 dolláros felárát is, így neki ez a megoldás 17 dollárba kerül. Ha 3 terméket rendel expressz szállítással, akkor ugyanúgy kifizeti a 3 termék szállítását (ami 7 dollár) és pluszban még az expressz díjat is (ami 12 dollár), és összesen 19 dollárt fizet. (A szállítási díjak csak példa összegek, nem tükrözik a valós szállítási díjakat.)
Mivel a shipping upgrades univerzálisan adódik a szállítási árra (és nem változtatható országonként), így érdemes nagyon körültekintően használni, mert az expressz szállítás árai eléggé eltérhetnek országonként.

Ingyenes szállításnál nullát kell írni a szállítási árakhoz. Ha egy adott vásárlási összeghatár felett kínálunk ingyenes szállítást, azt a Shop Maganger / Marketing / Sales and Coupons részen kell beállítani függetlenül a szállítási áraktól.

A táblázat alatt megjelenő Save as shipping profile (magyarul mentés szállítási profilként) gombra kattintva tudjuk a megadott árakat elmenteni és később más termékekhez egy kattintással hozzárendelni (lásd a következő rész a cikkben)

A csomag méretét és súlyát nem szükséges megadni, az elsősorban az USA székhelyű eladóknak van, akiknek a szállítási díjak kiszámolásában tud segíteni az Etsy.

A termékoldal legalján lévő Preview shipping cost  részen lehet a szállítási árakat leellenőrizni.

Mik azok a szállítási profilok

A szállítási profilok azok a szállítási díjak elmentett beállításai. Egy-egy szállítási profilnál meg van adva, hogy egy termék szállítása országonként (vagy régiónként) mennyibe kerül. Ezek használatával nem kell egyesével a termékeknél a szállítási árakat megadni (kivlve ha minden terméknek más a szállítási díja). Létre lehet hozni többféle szállítási profilt a különböző termékcsoportoknak (pl könnyebb, kisebb termék, vagy nagyobb és nehezebb termék), és utána ezt megadni a terméknél. Az is lehet, hogy valaki csak egyetlen általános szállítási profilt használ.

A szállítási profilok használata azért nagyon fontos, mivel ha később módosítani kell a szállítási árainkon (valószínű minden évben legalább egyszer, ahogy a postai és a futár díjszabások változnak), akkor elegendő csak az elmentett szállítási profilban átírni egyetlen helyen az árakat és a hozzá kapcsolt termékeknél automatikusan az új árak jelennek meg, amivel nagyon sok időt és gondot megspórolunk.

A szállítási profilokat a termékek feltöltésekor tudjuk létrehozni vagy a Shop Manager / Settings / Shipping Settings oldalon. Ez utóbbi helyen lehet módosítani a már meglévő profilokat is.

A meglévő szállítási profilokat egyenként is hozzáadhatjuk a termékekhez (utólag is), vagy pedig a Shop Maganer / Listings oldal tömeges szerkesztési lehetőségével (vagyis nem kell egyesével beállítani a termékeknél), ahol kijelöljük a kívánt termékeket és az oldal tetején lévő More actions gomb Shipping Profiles opcióra kattintva egyszerre több terméknél is át tudjuk állítani.

A Shipping upgrades kikapcsolása

A shipping upgrades (Expressz szállítás) lehetőségét az egész boltra vonatkozóan ki és be tudjuk kapcsolni a Shop Manager / Settings / Shipping Settings oldalon a Rates & upgrades részen legalul.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető.

Összesen
10
Megosztás