Egyre többen keresnek meg, hogy vállalok-e Etsy bolt üzemeltetést, vagyis, hogy feltöltöm a termékeket és utána menedzselem a boltot fix díjárt vagy jutalékért cserébe. A kérdés jogos, hiszen ma már akár érdemes lehet kiszervezni ezt is.

Vállalkozó vagyok nagyon régen, szóval egyből végiggondoltam az ebben lévő üzleti lehetőséget. Fix alap havidíjért menedzselem mások Etsy boltját, plusz esetleg jutalékot kapok az eladások után. Ha tudja valaki, hogy mit csinál és ismeri az Etsy trükkjeit, akkor erre simán egy külön vállalkozást lehet alapozni, főleg, hogy ezzel aztán tényleg nem foglalkozik még senki, nemzetközi szinten sem.

Igazából ez az első gyanús dolog, mert a millió Etsy bolt mellett tényleg nem vállal senki külsősként bolt üzemeltetést? Hiszen annyi Etsy tanácsadó van nemzetközi szinten, hogy nem találni erre mégsem embert? Az Etsy sehol sem említi, hogy tilos kiszervezni a bolt üzemeltetését ráadásul. Hol van akkor a hiba, mert valami probléma biztosan van valahol. Alaposabban körbenéztem, és elkezdtem megtalálni az egyéni szolgáltatókat, akik bolt SEO optimalizálást vállalnak, vagy átírják a termékek nevét, szövegét stb, de ez még mindig nem üzemeltetés, ezért ismét beleástam magam az Etsy szabályaiba.

Az Etsy alapvetően az átláthatóság híve, és nagyon sok dolog engedélyezett az oldalon, ha az nyilvános, vagy beszámol róla a készítő. A boltoknál például lehet alkalmazottakkal és gyártókkal dolgozni, de ezeket fel kell tüntetni a bolt leírásánál, név szerint felsorolva. Illetve ha több boltja van egy eladónak (szigorú szabályai vannak), akkor minden boltot fel kell tüntetnie a profil oldalán. És ezzel el is érkeztünk a probléma forrásához, itt bukik az összes lehetséges profi üzemeltető.
Az igazán profi Etsy szakértők, akik valóban jól tudnák másik boltjait is üzemeltetni, maguk is Etsy bolt tulajdonosok. Így ha elkezdenék mások boltjait is vinni, akkor mindegyiket a saját profiljukon is fel kéne tüntetni, és eleve nem is lehetne olyan, hogy ugyanabba a kategóriába tartozó termékeket árulnak több boltban. Ez 1-2 plusz boltnál még működhet, de nagy mennyiségben ilyet nem tud elvállalni senki, akinek van már saját Etsy boltja. Az Etsy nagyon szigorú ezekben a szabályokban (erről írtam már a Minden, amit tilos az Etsy-n csinálni cikkemben), egy jó menő bolt tulajdonosa kizárt, hogy megkockáztassa, hogy egy ilyen szabályszegés miatt bezárják a boltját, így max 1-2 külső boltot tudna vállalni. Annyi meg egyszerűen nem éri meg, ha már ezzel akarna foglalkozni.

Lehet akkor Etsy boltot alvállalkozóval üzemeltetni?

Igen, lehet, de ez csak akkor működik, ha a vállalkozónak nincs vagy csak kevés saját Etsy boltja van (mindegy ebben az esetben hogy saját vagy csak üzemelteti). Viszont itt felmerül a kérdés, hogy ha nincs boltja, akkor biztos, hogy ért is az Etsy-hez? Mert az üzemeltetésnek az lenne az értelme, hogy segít befuttatni a boltot, hogy a készítő csak az alkotással foglalkozhasson.

A bolt nyitását rá lehet bízni egy külső emberre?

Igen. Etsy boltot létre tud bárki hozni, feltölteni a termékeket, és megadni a szállítási és egyéb adatokat, ehhez nem kell nagy Etsy értékesítési rutin. Az így létrehozott bolt viszont még biztos, hogy nagyon sok munkát igényel. Legfontosabb a termékek SEO-zása (keresőoptimalizálása), amit érdemes a tulajdonosnak csinálnia, hogy megtanulja, vagy külső szakemberre bíznia. Utána jön viszont a nagy meló, valahogy látogatókat kell a boltba irányítani, amiről érdemes ezt a cikkemet elolvasni. Vagyis a bolt beállítása és a termékek feltöltése a munkának csak a kisebbik része, így igazából aki komolyan akar az Etsy-n értékesíteni, annak egyszerűbb saját magának feltölteni a termékeket is.

Vállalok Etsy bolt üzemeltetést?

Nem, mivel túl nagy a rizikója, hogy valami apró szabályszegés miatt bezárják a saját boltomat is.

(Ha valaki mégis hall Etsy üzemeltetési szolgáltatásról, szóljon, nagyon kiváncsi lennék rá, hogy mit vállalnak.)

…..

Ha Etsy bolt nyitásán gondolkodsz vagy van már Etsy boltod, akkor lépj be az Etsy boltokat segítő csoportomba a Facebookon.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető.