Etsy boltot bárki nyithat mindössze pár egyszerű lépésben. Mi szükséges ehhez, és mi nem, mennyibe kerül és mit kell tudni róla? Lássuk! Etsy segítség a kezdéshez.

Mi szükséges, ahhoz hogy Etsy boltot nyissunk?

Mi NEM szükséges, ahhoz hogy Etsy boltot nyissunk?

  • Nem szükséges korábbi értékesítési tapasztalat.
  • Nem szükséges vállalkozás (a boltnyitáshoz önmagában), hiszem ráérünk arra akkor, ha már eladtuk az első terméket vagy ha már látszik, hogy van érdeklődés a termékeink iránt.
  • Angol nyelvtudás (ez természetesen ebben a formában nem igaz, de a bolt létrehozásában segíthet egy angolul beszélő ismerős vagy rokon, utána a rendszer automata és viszonylag keveset kell a vevőkkel levelezni, ha nem testre szabott terméket árulunk)
  • Nincs semmilyen díja az Etsy bolt nyitásnak, de a termékek listázása (feltöltése) darabonként 20 centbe kerül (kb 50 Ft), de van rá mód, hogy induláskor ezt megspórold.

Az Etsy lehetővé teszi, hogy egy már az Etsy-n áruló eladó meghívjon mást is, és ha az illető a meghívás alapján regisztrál, akkor mindketten (a meghívó és a meghívott is) 40 termék ingyenes listázását kapják ajándékba (vagyis 8 US dollár értékeben kap mindkét fél kedvezményt). Amennyiben van Etsy-n áruló barátod, kérj tőle ajánlót, vagy használd az enyémet a regisztrációhoz:

Regisztrálj itt, és 40 terméket ingyen tölthetsz fel az Etsy-re

Ha már regisztráltál, akkor sajnos nincs lehetőséged utólag ezt a kedvezményt megkapni. Ha még nem kezdtél hozzá a termékek feltöltéséhez (és nem választottál boltnevet), akkor esetleg érdemes lehet megfontolni, hogy újra regisztrálj, mert ez a 40 termék ingyenes listázása jól jöhet a kezdetekkor. Nem gond, ha először csak pár terméket töltesz fel, ez a kedvezmény megmarad későbbre is.

Regisztráció után érdemes egyből a profilunkat kitölteni, ide bemutatkozás és fénykép is kerüljön. Fontos, hogy ha több Etsy boltot is nyitunk (akár későbbiekben), akkor a bemutatkozáskor mindet meg kell említeni annak a linkjével együtt (amúgy törölhetik a boltjaidat!). A profil kitöltéséhez itt találsz még segítséget.

Etsy bolt nyitása 4 egyszerű lépésben

Kattints az Etsy oldalán a jobb felső sarokban a Sell on Etsy linkre.

1. Alapadatok megadása

Válaszd ki a boltod nyelvét

Mivel az Etsy-n a legtöbb vásárló angol anyanyelvű, így érdemes ezt választani. Ha kifejezetten spanyol, német, orosz stb nyelvterületet célzol meg, akkor esetleg meg lehet fontolni, hogy azt a nyelvet válaszd, de minden más esetben az angolt javaslom. Az Etsy automatikusan lefordítja (gépi fordítással) a boltokat és a termékek leírását a kiemelt nyelvekre, így simán lesznek olyan spanyol vagy francia vásárlóid az angol nyelvű oldaladon, akik nem is beszélnek angolul. Vagyis tényleg érdemes a boltot angol nyelvre állítani akkor is, ha te csak más nyelven beszélsz. A boltod nyelvét később meg tudod változtatni.

Állítsd be a pénznemet

A kiválasztott pénznemben fognak a termékeid alapból látszódni. Alapvetően az US Dollárt vagy Eurót javaslom (egyéb pénznemeket felejtsük is el!). Minden Etsy vásárló átállíthatja a pénznemet a neki tetsző 23 pénznem bármelyikére, és abban fogja látni az Etsyn lévő összes termék árát onnantól. Ez rosszat is jelenthet nekünk eladóknak, ugyanis az Etsy csak egy hozzávetőleges árfolyamot használ a konvertált árak megmutatásánál, ami akár el is elriaszthatja a vásárlókat, mivel ez a megbecsült konvertált összeg mindig magasabb mint, ami a hivatalos árfolyam, pluszban az Etsy még rátesz 2,5% átváltási díjat is, és ennyivel lesz magasabb a végső ára a terméknek a vásárló számára.

USD-re vagy Euróra állítsuk az árakat az Etsy boltban?

  • Ha Euróra állítjuk az Etsy shopunk pénznemét, és USA vevőink vannak, akkor az Etsy konvertálja az árakat külön díjért, így a vevők többet fizetnek, és hátrányba kerülhetünk a konkurens amerikai eladókkal szemben
    Alapvetően a legtöbb vásárló az USÁ-ból lesz, így ha szeretnénk “szép árakat” (pl US$12 vagy US$9,90), vagy a konkurensek áraihoz akarjuk állítani az árakat, akkor érdemes  a pénznemet USD-re állítani, egyéb esetben a legtöbb vásárlónk ilyen árakat fog látni, mint hogy US$13.56 (az Etsy alapból konvertálni fogja pl a USA vásárlóknak az Eurót dollárra), illetve számolni kell azzal, hogy a konvertálási díj miatt 2,5%-kal magasabb lesz a végső ár, amit a vevőnek kell kifizetni, ami miatt egy terméket hiába kínálunk ugyanannyiért mint a konkurens, a vevő végül mégis magasabb árat kell, hogy fizessen, ami miatt lehet a másik eladó termékét választja.
  • Ha USD-re állítjuk a boltunk pénznemét, akkor mi fizetünk többet és ennyivel kisebb nyereségünk lesz a termék eladásakor
    Bár az USD beállítás jó a vevőknek a fentiek alapján, de ebben az esetben mi fizetünk többet, ugyanis az Etsy a vevők által kifizetett díjakat mindenképpen Euróban fogja a mi bankszámlánkra utalni (akármilyen pénznemet is adunk meg), és így ebben az esetben a kifizetéskor a mi bevételünkre jön rá a 2,5%-os átváltási díj.

Vagyis ha USD-t állítunk be, akkor több vevőre számíthatunk, cserébe a 2,5%-kal kevesebb bevételünk lesz.
Mivel nagyon termék és konkurensek kérdése, hogy melyik a jó megoldás, szerintem az elején érdemes kipróbálni mindkét verziót, egy hónapig az egyik pénznemet beállítani, másik hónapban pedig a másik pénznemet, és figyelni a statisztikákat és eredményeket, és később az alapján dönteni hogy melyik maradjon beállítva.

2. Találd ki az Etsy boltod nevét

A boltod neve lehet fantázianév, a te neved, vagy valami, ami arra utal, hogy mit árulsz. Minden boltnak egyedi neve van, így elképzelhető, hogy a kívánt név már foglalt, ez esetben próbálj valami plusz kifejezést hozzácsapni a tervezett névhez (pl: shop, workshop, collection stb). Érdemes eleve angol kifejezésekben gondolkodni, ezzel is segítve a vásárlókat. Ez a név jelenik majd meg az Etsy shop tetején, illetve ez szerepel majd a boltod URLjében/címében is, így érdemes előre gondolkodni, hogy fog kinézni ha például a névjegykártyádon is fel kell tüntetni.  Nyugodtan gondolj ki érdekes, kreatív vagy egyedi nevet a boltodnak, ami figyelemfelkeltő vagy csak könnyebb megjegyezni. A boltod webcíme így fog kinézni: boltnév.etsy.com vagy https://etsy.com/shop/boltnév

Az a boltnév, amit egyszer már használt valaki, nem szabadul fel akkor sem ha az eredeti tulajdonosa törli a boltot, vagy megváltoztatta annak a nevét, így önmagában az, hogy nem találsz adott névvel Etsy shopot, nem jelenti, hogy azt a nevet regisztrálni tudod, így ne ez alapján nézegesd a neveket.

Érdemes megjegyezni, hogy egyszer (de csak egyszer!) lehetőséged van rá később is, hogy a boltod nevét megváltoztasd, így nem nagy gond, ha csak később találod meg az ideális nevet.

2. Töltsd fel az első terméket

A terméked lehet hagyományos termék vagy digitálisan letölthető termék (pl: szabásminta, kötésminta, fűzésminta, kinyomtatható dolgok stb.) egyaránt.

Itt megtalálod, hogy milyen termékek nem árusíthatók az Etsy-n.

Add meg a termék nevét, kategóriáját és leírását, és választható variációit (ha van). Tölts fel fotó(ka)t és találj ki egy árat neki. Add meg, hogy hova és mennyiért szállítod a terméket. Beállíthatsz neki tageket is, hogy könnyebben megtalálják a vásárlók.
Tippeket a termék feltöltéséhez itt írok.

Töltsd fel a további termékeidet is.

3. Állítsd be, hogy milyen fizetési módokat fogadsz el az Etsy boltodban

Az új boltoknál már nem túl sok variációs lehetőség van, amióta bevezették az Etsy Payments-et.
Míg régebben be lehetett PayPal fizetést is állítani, aminél közvetlenül az eladó PayPal fiókjába érkezett a vételár, mostanra ez a lehetőség már csak azoknak van meg, akik korábban beállították ezt. Új boltoknál is tudnak a vásárlók PayPallal fizetni, de az ilyen vásárlások pénze is az Etsy Payments fiókunkba érkezik már meg.

Több infót az Etsy Payments-ről itt találsz.

4. Etsy bolt megnyitása

Ezután már csak arra van szükség, hogy megadd a számlázási adataidat, és ha eddig nem tetted meg, akkor megadd a bankkártya adataidat, amivel a listázási díjakat és az Etsy jutalékait fizeted és már meg is nyithatod a boltod.

Ha már nyitva van az Etsy shop, akkor elkezdheted testre szabni azt: állítsd be a szabályzataidat, tölts fel ikont és fejlécképet a boltnak, írj valamit a bolt leírásába.

Hogyan tovább? Olvasd el milyen teendőid vannak miután megnyitottad az Etsy boltod!

Ha Etsy bolt nyitásán gondolkodsz vagy van már Etsy boltod, akkor lépj be az Etsy boltokat segítő csoportomba a Facebookon.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető.