A leggyakoribb kérdések egyike, hogy az Etsy-n értékesítéshez szükséges-e vállalkozás. A válasz igen, és nem. Gyorsan tisztázzuk, hogy mit is jelent ez, mert a legtöbben úgyis erre kíváncsiak.

Szükséges a vállalkozás:
Ha bármilyen terméket megrendelésre készít valaki, az üzletszerű (gazdasági) tevékenységnek számít, így számlát kell adni utána, és adózni. Ha az Etsy-re a termék úgy kerül fel, hogy “made to order” onanntól a NAV érdeklődhet, hogy akkor hogy is van ez. Ha digitális termket értékesítesz, az minden esetben üzletszerű tevékenységnek számít és számlát kell róla adnod.

Nem szükséges vállalkozás:
Ha valaki hobbiból készített pár terméket korábban, amik ott lapulnak hónapok/évek óta a polcon és az illető úgy dönt, hogy eladja őket, akkor az még nem üzletszerű tevékenység, és nem kell számlát adnia, ha csak pár dolgot ad el. Ezek ingóságnak számítanak, és ugyanolyan, mint amikor eladjuk az apróhirdetési oldalon a sosem használt korcsolyát, vagy az ajándékba kapott telefont.
Ezen kívül még ráadásul az Etsy-n van vintage kategória, ahol minden 20 évnél régebbi termék eladható, itt például már eleve kevésbé kérdéses, hogy üzletszerű a tervékenység vagy sem (kivéve persze ha nagyon sok terméket kínál az eladó, akkor jogosan merül fel a kérdés, hogy honnan vannak ezek a termékek).

Itt találtam egy jó kalkulátort, ami megmondja, hogy a nem üzletszerű tevékenység során értékesített tárgyak (vagyis ingóságok) után kell-e a adózni, vagy az éves jövedelembevallásban bevallani az ilyen módon szerzett bevételt.

Kívülről nézve viszonylag tisztán látszik, hogy hol a határ az üzletszerű és a nem üzletszerű értékesítés között, és vélhetően a NAV is így gondolja.

Az Etsy-n tehát el lehet indulni olyan módon, hogy már elkészített termékeket kínál valaki eladásra, és ha látszik, hogy van rájuk kereslet, akkor utána ráér egy könyvelővel egyeztetve kitalálni, hogy milyen vállalkozási forma lenne számára ideális, ami az éppen aktuális élethelyzetének és az eddigi eladásai után jónak tűnik.

Számlaadás az Etsy-n

Az üzletszerű tevékenységet folytató eladónak az eladás után számlaadási kötelessége van, a megvásárolt termékekről és a szállítási költségről számlát (nem nyugtát, kivéve akiknek a jogszabályok ezt külön megengedik) kell kiállítani. A számlán pontosan akkora összeg kell hogy szerepeljen, mint amit a vevő fizetett, a pénznemnek pedig ugyanazt kell írni, mint amit a megrendelésen látunk (ami az Etsy boltunkban beállított pénznem). Ha kézzel állítjuk ki a számlát, akkor rá kell írni, hogy a devizában megadott összeg mennyi forintban a hivatalos napi MNB árfolyam alapján (az online számlázók ezt alapból ráteszik a számlára, ott nem kell erre külön figyelni).

Az Etsy a levont díjakról és jutalékokról számlát állít ki (ezek havi bontásban itt tölthetők le). A jutalékokat a befolyó bevételekből az Etsy egyből levonja, ha nincs rá elegendő bevétel, akkor azt hó közben bankkártyával rendezhetjük. A jutalékokra és díjakra az Etsy pluszban felszámítja az ÁFÁt, kivéve ha rendelkezünk közösségi (EU) adószámmal (az ÁFÁt automatikusan rászámolja a fizetendőre, ezzel külön dolgunk nincs.). A közösségi adószámot itt lehet megadni.

Számlaadás digitális termékeknél az Etsy-n

A digitális termékekről ugyanúgy kell számlát kiállítani, hiszen el kell tudnunk számolni a bejövő pénzzel, de az nem feltétlenül kell elküldeni a vevőnek, ugyanis az Etsy is kiállít számlát a vevőnek, ami az le tud tölteni a vásárlási oldalon. A számlát úgy tudja letölteni, hogy a vásárlás oldalon jobb oldalt a View Receipt (számla megtekintése) gombra kattint, majd a megnyíló új oldalon legörget a fizetési részletekre, és ott a View official invoice  linkre kattint. Ekkor bejön egy az országa szabályainak is megfelelő hivatalos számla.

EU vásárlóknál a digitális termékekre az Etsy rászámolja az ÁFÁ-t automatikusan és a vevővel ki is fizetteti (és az Etsy elintézi az ehhez kapcsolódó adminisztrációt, továbbítja a pénzt az országok felé), ezért az eladó azt az összeget nem kapja meg, mindegy hogy áfás vagy áfamentes az eladó. A kiállított számlára többnyire nem kell ráírni ezt a plusz felszámított ÁFÁ-t, de ez ügyben mindenki egyeztessen a saját könyvelőjével.

Adózás, cégforma

Teljesen egyedi, hogy nekünk eladóknak melyik vállalkozási és adózási forma éri meg, mert ez függ az értékesített termékek árától, mennyiségétől (vagyis, hogy mennyi bevételünk van), a költségektől, illetve, hogy mi ezt a tevékenységet milyen munka/gyes/egyéb mellett végezzük, így nincs univerzális megoldás rá, hogy melyik adózási forma megfelelő az Etsy-n árusításhoz. Elképzelhető, hogy kezdésnek elegendő mint adószámos magánszemély regisztrálni magunkat, és csak később váltani más adózási formára, ha már látszik, hogy milyen bevételünk van az eladásokból.

Amennyiben valaki most kezd csak vállalkozni, akkor javaslom, hogy egyeztessen egy könyvelővel ezekről.
Akinek nincs még saját könyvelője, az szerezzen, mert kelleni fog. Ehhez kérdezze meg ismerőseit vagy más árusokat, hogy tudnának-e könyvelőt ajánlani, és kérjen egy személyes megbeszélésre lehetőséget. Jó ötlet a Facebook KKV Üzleti csoportjában is könyvelőt keresni.
VAGY
Létrehoztam egy Facebook csoportot, ahol Etsy-ben is jártasa könyvelőket szeretném összehozni a könyvelőket leresőkkel, így akinek ez aktuális, az itt tud csatlakozni: Etsy bolt könyvelése

A legtöbb könyvelővel az első megbeszélés ingyenes, de azért érdemes rákérdezni, hogy mennyibe kerül ez, hogy ne érjen meglepetés, ha mégis elkér ezért pár ezer forintot. Lehet nem lesz fix könyvelője mindenkinek (nem mindig van rá szükség), de érdemes egyel mindenképpen megismerkedni és megállapodni, hogy milyen áron vállal alkalmi tanácsadást, ha mondjuk valamilyen speciális kérdésünk lenne (mert biztosan lesz ilyen).

Amire mindenképpen figyeljen az, aki mint adószámos magánszemély árusít az Etsy-n, hogy adószámos magánszemély csak alkalmi árusítását végezhet, vagyis nem szabadna egyedi, megrendelésre készített termékeket eladni, mert az már üzleti tevékenységének számít (de azért sokan csinálják). 7-es adószámmal kapcsolatban érdemes elolvasni Panyi Zsuzsi cikkét.

Fontos linkek az Etsy adózáshoz kapcsolódóan

Ha Etsy bolt nyitásán gondolkodsz vagy van már Etsy boltod, akkor lépj be az Etsy boltokat segítő csoportomba a Facebookon.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is, vagy iratozz fel hírlevelemre és értesítelek, amikor több új cikk is elérhető.

Összesen
20
Megosztás